AK Parti ve CHP seçim beyannamelerinden sonra HDP’nin seçim beyannamesi ile devam edelim. Bu seçimde en çok merak edilen ve Meclis’e girip girmeyeceğine göre, genel siyaseti etkileyecek olan HDP, ‘Büyük İnsanlık çağrısı’ adını verdiği seçim bildirgesini 12 başlık altında açıkladı.
“Bizler Kadınız, Bizler Genciz, Bizler Gökkuşağıyız, Bizler Çocuğuz, Bizler Demokrasiye İnananlarız, Bizler İnsan Hakları Savunucularıyız, Bizler Her Kimlikteniz, Bizler Özgür Dünyayı Savunanlarız, Bizler Doğanın Koruyucusuyuz, Bizler Güvenceli Yaşam Ekonomisini Kuracak Olanlarız, Bizler İşçiyiz, Emekçiyiz ve Bizler Sosyal Hakların Güvencesiyiz” başlıklarından oluşan seçim bildirgesi ilk bakışta daha önce ezilen, ötekileştirilen, yok sayılan bir halkın temsilcileri olma iddiasındaki bir partinin sadece bu kesimin talepleriyle ilgili olmadığını gösteriyor.
AK Parti seçim beyannamesindeki gibi ilk bölümü kavramlar üzerinde şekillenen beyannamede, ‘Ortak vatan’ vurgusu dikkati çekti. “Partimiz çözümü Türkiye sınırları çerçevesinde sağlamayı esas alır. Bütün halkların birarada yaşama koşullarını, gönüllü birlikteliğini, eşitliğe ve adalete dayalı yaşamını ortak vatanımızda sağlayacağız.” sözleri bu talebin somut ifadesi olarak yer aldı. Kürt sorununda ‘Dolmabahçe mutabakatı’na bağlılık da, “Kürt sorunu ve Türkiye’nin temel demokrasi sorunlarının çözümü adına başlayan sürecin, bir aşaması olarak açıklanan Dolmabahçe mutabakatındaki 10 maddeyi, çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ediyoruz.” İfadeleriyle yerini buldu. Demokratik özerlik talebi, silahsız çözüm ve demokratik siyaset HDP’nin yine son zamanlarda sıkça dile getirdiği kavramlar arasında yer alıyor.
Siyasi vaatler noktasında nasıl bir Türkiye tahayyülü olduğunu biliyoruz hepimiz az-çok. HDP’nin asıl Türkiyelileşme noktasındaki çabalarını ise bir taraftan da CHP seçim bildirgesindekine benzer vaatlerden okuyabiliriz. Nedir bunlar? CHP, asgari ücret vaadini 1500 lirada tutarken, HDP bunu daha da ileriye götürerek 1800 liraya çıkarmayı önermiş. Ne güzel. Yine emekli maaşlarının 1800 lira olacağı vaadi yer alıyor.
Sağlık hizmetlerinden katkı alınmaması, resmi çalışma süresinin 35 saat olması, gençlere ücretsiz pasaport ve vize masraflarını devletin karşılaması, taşeron işçiliğe son verilmesi, temel güvence paketi ile her eve ayda 10 m3 su ve 180 kw/h elektriğin ücretsiz verilmesi, ısınma desteği, kiracılara 250 lira kira desteği, 18 yaşına kadar çocuk ve gençler ile engellilere ücretsiz toplu taşıma, verginin kazanca göre alınması, ev kadınlarına emeklilik hakkı bu vaatlerden bazıları…
Daha önce adayların açıklandığı süreçte de görmüştük. HDP hem Kürt siyasi hareketinden gelen isimlere listelerin ilk sıralarında yer verirken, hem de laik çevrelerin hatta ‘beyaz Türklerin’ dikkatini çekecek isimleri de listeye koymuştu. Bunun da ötesinde dindar-muhafazakâr kökenden gelen bazı isimler listelerde yerini bulmuştu.
Hem bu vaatler, hem de listeler gözönüne alındığında HDP bu defa, ilk kez kendisini zorlayacak bir konu olan barajı sorunuyla da karşı karşıya geldiği için böyle bir açılıma gitti. Bu tabloya göre HDP gerçekten toplumun çeşitli kesimlerinden hedeflediği oyu alabilecek mi? Sonuçları göreceğiz…