Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla çıkan kitaplardaki birtakım uygunsuz içerik tartışmaları her eğitim ve öğretim yılı başlangıcının klasik tartışma konusudur. Ders kitaplarında kullanılan fotoğrafların uygunsuzluğu, konuların uyumsuzluğu ya da ahlaki değerlerin yetersizliği hususları aşağı yukarı alışılagelmiş başlıklardır.

Ancak ‘itikadi’ boyutta bugüne kadar dikkat çekici bir büyük yanlışlığın ya da arka plana atmanın pek yaşanmadığını görürüz/görürdük. Özellikle bu yıl basılan lise düzeyi 12. Sınıf Biyoloji kitabında yaratılış mevzusunun birtakım tahribatlarla geçen yılkinden farklı basıldığı eğitimciler tarafından hayretle değerlendirildi.

Yaratılış mevzusunda geçen yıl İslam itikadının öğrettiği insanın “bir nutfeyle başlayan rahim yolculuğunun ardından dünyaya gelindiği ve hiçbir şeyin tesadüfi ve doğal sürecinde kendiliğinden gerçekleşmediği/oluşmadığı” şeklindeki inancın ünite içerisinden tamamen çıkartıldığı görülüyor. Biyoloji öğretmenleri tarafından “bu bölüm geçen yılki kitapta ‘Yaratılış Hipotezi’ başlığı ile yer almaktaydı.” deniliyor.

Aynı ünitede bulunan ve genişçe yer verilen yaratılışa dair başlığın tırnak içinde yazılışı “Evrim” şeklindedir. Alt başlıklarında ise ‘Doğal seçilim’, ‘Adaptasyon’, ‘Varyasyon’, ‘Mutasyon’, ‘Yapay Seçilim’ şeklinde yer almaktadır. Hızını alamayıp ‘Reenkarnasyon’ filan gelecek diye çok korktum doğrusu. Herşey doğal oluşuyor bunların dünyasında. Mesela zürafa ağaç yapraklarına uzandığı için boyunları uzuyor. Oysa ağaç yapraklarına değil de yerden beslense bu kadar uzun boynu taşımak zorunda kalmayacaktı.

Öyle ki müfredata alınan ve anlatılan konuların bilimsel olarak da birçok eksikliği olduğu kanıtlanmış iken bizim bakanlığımızın talim ve terbiye kurulu bilime ihtiyaç duymayan evrensel yaratılış inancını kitaptan çıkartıyor. Ciddi bir sorun ve akıllara şu soruyu getiriyor: Mademki tüm fikirlere yer vereceksiniz %98’i Müslüman olan bir ülkenin okullarında okutulacak kitapta neden İslam inancına göre yaratılış bilgisi kitaptan çıkartılıyor? Yani aslında soruyu bu konuda cesur inisiyatifler alan ders kitabı yayın ve yazar kadrosuna yöneltmeliyiz.

Yaratılış görüşü olarak ise girilen iki paragraf ile kısaca şöyle açıklanıyor:“Evrenin Tanrı’nın koyduğu kurallar çerçevesinde belirli bir düzene göre işlediğini ve bu düzenin tesadüfen, kendiliğinden oluşamayacağını belirtir. Bu görüşe göre evrendeki her bir varlık bir amaca yönelik yaratılmıştır. Bu amacı belirleyen de Tanrı’dır.”

Konu müfredat adı altında şekillendirildiği için ve bu müfredatı okutmakla mükellef öğretmenlerimize bu haliyle dayatıldığı için meselenin hassasiyetini hisseden öğretmenlerimiz ciddi çelişki içerisinde ders işliyorlar.

Yine aynı müfredatla ders işleyen ve benzer görüşü paylaşan öğretmenlerin çocukların zihin dünyasını bilimsel olarak da yanlışlığı ispat edilmiş bozuk ideolojilerle bezemesi için ellerinde yeterince veri oluşturmuş olunuyor.

Her meselede olduğu gibi herkes üzerine düşen görevi yerine getirerek yanlışlığa dur demek üzere harekete geçmeli. Zira meselenin önemine binaen bu köşede ve bulunduğumuz her ortamda yer vermeye devam edeceğiz…