Çin Başbakanı Li Keçiang’in Çin Ulusal Halk Kongresi’nin yıllık genel kurulunda bütçe taslağını, 2023 için %5 büyüme hedefinin yanında 12 milyon yeni istihdam oluşturmak suretiyle işsizliği %5,5’e geriletme vaadi ile sunması uzun zamandır pandemi nedeniyle hakkında “acabalar” oluşan ejderin “muhteşem dönüşü” olarak nitelendirildi.
İhtiyatlı para politikası hususunda kararlı olduğunu ve enflasyon hedefini %3 olarak açıklayan Başbakan’ın teşvikler hususunda 550 milyar dolarlık özel amaçlı tahvil çıkarma kotası uygulamasının yanında savunma bütçesini %7,2, dışişleri bütçesinin %12,2, kamu güvenliği harcamalarını da %6,4 artıracağını belirtmesi ekonomi politikalarının yanında önümüzdeki dönem için Çin’in askeri, iç güvenlik ve uluslararası ilişkilere yönelik politikalarında daha da sertleşeceğine dair önemli işaretler vermiş oldu.
Hatırlanacağı üzere Moody’s de yakın zamanda Çin için beklentisi olan %4’lük büyüme öngörüsünü %5’e yükseltmişti. G20 ekonomileri için %2’lik ortalama büyüme beklendiği bir dönemde Çin için güncellenen %5’lik oran dikkat çekici bir ayrıntı olarak karşımızda duruyor.
Diğer yandan Legarde’ın Euro Bölgesi’ndeki temel enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceğini ve ECB’nin 50 baz puanlık faiz artırımı ihtimalinin giderek arttığını belirttiği bir zaman aralığında Aramco’nun Asya ve Avrupa için petrol fiyatlarını nisan ayı için mart ayına göre 0,50 dolar arttıracağını açıklaması Avrupa enflasyonu için kötü bir haber olarak bilançoya eklenirken; Çin'in Shenyang’da, yılda 1000 adet Çin-Avrupa treninin sefer yapmasına planlanan China Railway Express Shenyang şubesini, Rusya’ya olan ilk seferi ile faaliyete geçirmesi ejderin ekonomik ve siyasi alanda yalpalayan Avrupa’yı daha da kendine mecbur edecek bir gelişme olarak kabul edildi.
Bir başka önemli gelişme de ABD’den geldi. Biden, Almanya Başbakanı Scholz ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşmede Rusya harekete geçerse ABD ve Almanya'nın karşılık vereceğini açıkça ifade ederek suların iyice ısınmasına sebep oldu.
Rusya’nın ise bu aralar başının belası Bakhmut… Rus ordusu ve paralı asker gubu Wagner’in şiddetli taarruzlarına rağmen Ukraynalıların insanüstü bir gayretle savunduğu Donetsk’teki bu şehir ne stratejik bir öneme sahip ne de başka bir özel tarafı var. Sadece beklenmedik bir direniş performansı göstermesinden ötürü bir anda Savaş’ın kahramanı hâline gelmiş durumda. Daha önceki yazılarımda ifade ettiğim üzere Ruslar, bu şehirdeki mücadeleye kadar tam manasıyla saldıramıyor olsalar da işler biraz değişmeye başlamış durumda. Bakhmut iki taraf için de sınav hâlini almaya başladı…
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın neticesi ABD ve Avrupa’nın enflasyonla mücadelesinden Çin’in yeniden yükselişine kadar küresel manada her şeyi derinden etkilemeye devam ederken sürecin 2023 boyunca tüm dünya için sertleşerek devam edeceği ortada.
Adım adım takibe devam ediyoruz…