Ömrü olana sayılı günler hızla gelip geçer imiş. Bu yılda rahmet ve bereket ayı olan Ramazan göz açıp kapayıncaya kadar hızla gelip geçti. Bizlere açlığı, susuzluğu hissettirmeyerek serin günlerde oruç tutmayı kısmet eden ve bugüne, en kutlu geceye Kadir Gecesi’ne kavuşturan Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

Oysa daha dün gibiydi sanki, nede çabuk geçti… 15 Temmuz hain darbe gecesi bizleri bir ve beraber olmaya, aynı bayrak altında toplanmaya davet eden salalardan, şimdi elveda sesleri yükseli veriyor. Hey hat… De hele bu kaçıncı vuslat, bu kaçıncı hasret Yâ Şehr-i Ramazan! Tekrar Merhaba demek üzere o zaman elveda Yâ Şehr-i Ramazan, elvedâ…

Kıymetli dostlar Kadir Gecesi’nin vakti bildiğiniz üzere asla takvime bağlı değil, gizlidir. Bazı şeylerin gizli olması da kıymeti içindir. Peygamber Efendimiz “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız.” Buyurmuşlardır. Bizi yaratan ve bizi bizden çok daha iyi tanıyan Rabbimiz; dua, ibadet ve tövbe istiğfarlarımızı sadece bir geceye tahsis etmemiz için, bu mübarek geceyi Ramazan’ın son on gününe gizlemiştir.

Bizleri, içinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı bir geceye, gecelerin sultanı Kadir Gecesi’ne kavuşturan Rabbimize hamdolsun. Bin ay dile kolay, adeta bir ömür gibi değil mi kıymetli dostlar? Aşağı yukarı 83 yıla denk geliyor… Allah-u Teala, geçmişte Salih kullarının bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeleri, biz günahkar kulları için bir gece içinde elde etme imkanı sunuyor…

Peki, hiç düşündünüz mü? Bu güzel geceyi böyle mübarek kılan şey nedir diye acaba? Tabii ki Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim ise Allah-u Telanın sözleridir… İnsanlara iki cihan saadeti bahşeden, yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim’in bu gecede ilk olarak dünya semasına yani peygamber efendimize indirilmeye başlanmıştır. O vakit bize düşen şey, bu gecesinin faziletini, gecenin zifir karanlığında değil, bilakis karanlıkları ortadan kaldıran Kur’an-ı Kerim’de aramalıyız değil mi?

Kadir gecesi, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de özellikle övülmüş bir gecedir. Yani bu gece yeryüzünde insanlığın yararına sunulan en hayırlı gecelerden biridir. Bu gecenin kadir ve kıymetini Allahu Teâlâ Kadir Suresi’nde “Biz o Kur’an-ı Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen nereden bileceksin?  Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir” buyurarak bizlere açıkça ifade etmişlerdir.

Yaratılmışların en mükemmeli olarak kendi varlığının ve yaratıcısının farkında olan her insan, Kadir Gecesi gibi insanlık tarihi açısından çok önemli olan bu geceyi, kendi hayatı için de, yeni bir başlangıç, yeni bir dönüm noktası haline getirebilir. Öncelikle Kadîr Gecesi’ni ihyâ edecek olan kişi, bütün dünyevî endişelerden arınmak suretiyle sâlih bir niyetle, mükâfatını sadece ve sadece Allah Te’âlâ’dan bekleyerek ihyâ etmelidir. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisi Şeriflerinde “Faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahları affedilir” buyurmuşlardır.

Günahlarımızdan kurtulmak, dünya ve ahiret saadetine ulaşmak için yüce Allah’ın bize ihsan ettiği mübarek gecelerin en büyüğü ve en faziletlisi olan Kadir gecesini ihmal etmek, ibadetsiz ve boş geçirmek asla ve asla bir Müslüman’a yakışmaz… Bu gece, kalbi Kuran nuru, alnı secde ile nurlanan müminler için af ve mağfiret gecesidir. Dolayısıyla kıymetli dostlar bu gece asla uyumamalıyız. Kadir Gecesini her zamankinden daha fazla Kur’an okuyarak, kaza ve nafile namazlar kılarak, tövbe istiğfarda bulunarak, Rabbimize dua etmeliyiz. Peygamber Efendimiz’e (sas) salât ü selâmlar getirerek, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuurunu yüreklerimizde yeniden tazelemeliyiz.

Bu mübarek günde aramızda oluşan dargınlık, kırgınlık, kin ve nefrete son verip birbirimizle derhal helalleşmeliyiz. Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmeli, onlara yardım etmeliyiz. Anne babalarımızı, akraba ve komşularımızı, fakir ve yoksulları sevindirmeliyiz. Velhasıl dostlar, bu geceyi hayatımız için bir fırsat bilmeli, sayısız manevi güzelliğin yaşandığı ve mükâfatın sınırsız olarak verildiği bu geceden, gerektiği şekilde ve sonuna kadar istifade etmeliyiz.

Bu mübarek gecenin tüm İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini, sağlık ve afiyetler bahşetmesini müminlerin ve insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Duanız kabul, ameliniz makbul, saadetiniz kaim olsun… Kadir Gecemiz mübarek olsun…