Zor günler geçiriyoruz. Bir pandeminin yani salgın hastalığın hayatımızı esir aldığını düşünüyoruz. Yüzlerimize hastalıklıymış gibi bakmaya başlıyoruz. Sanki aynı metroya binmemiş, aynı cafede çay içmemiş ve aynı kitapçıdan kitap almamış gibiyiz. Uzaklaşıyoruz birbirimizden.
Bu pandeminin yarattığı hastalıklı durumdan kendimizi yine ‘biz’ kurtaracağız. Çünkü bu bahsettiğim davranışlar, paronayak bakışlarımız henüz ruhlarımıza inmiş değil. Kurtuluş ruhlarımızın dinginliğinde, içe dönmekte. İçe dönmek demek eve kapanıp ruhsal derinliğinize seyahat etmek anlamına gelmiyor. Ruhlarımızın dingin kalması ve gözlerimizin içerisinde daha önce göremediğimiz duyguları görmemiz demek.
İçe dönmek; daha fazla aileye dönmek demek, çocuğunla ilgilenmek, düşünmeye vakit ayırmak, eşinizle muhabbet etmek, birlikte film izlemek, kitap okumak, kaliteli müzikler dinlemek… Evde yapılacak şeyleri unuttuğumuz için şuanda hatırlıyor olmamız biraz trajikomik ama şer gördüğümüz şeylerde de hayır aramak bizim inancımızın ve kültürümüzün önemli bir nüvesi.
Devletimizin ‘Evde Kal’ tavsiyeleri devam ettikçe ben de sizlere her hafta buradan evde okuyacağınız kitapları, izleyeceğiniz filmleri ve dinleyeceğiniz müzikleri tavsiye edeceğim. Tavsiyelerden önce bir de müjde vereceğim.
Evde kaldığımız bu günlere moral anlamında katkı sunmak istedim ve bu hafta benim için çok değerli bir dergiyi içinizden birine hediye edeceğim. Kişisel Twitter hesabımdan beni takip edip paylaştığım yazının altına yorumuyla katkı sunan okuyucularım arasından yapacağım çekilişle Mavera dergisinin 1979 yılının Ağustos ayında çıkan 33. sayısını hediye edeceğim. Bir müddet evimizde kalalım ve birbirimizin kalbini kazanalım!
Oku, izle ve dinle – 1
Beş Şehir
Büyük üstat Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Türk Edebiyatı tarihi açısından yazılarının dinamiği ve ruhu açısından eşsiz bir değeri. Beş Şehir, kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. Kitabı evde okuyalım. Korona günleri geçtikten sonra kitaptaki beş şehir olan; Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul’u kitabı tekrar okuyarak gezelim. Hayatımızı, vatanın manevi çehresi olan kültürümüzü daha doğru göreceğiz, inanın.
Dangal
Aamir Khan’ı ister oyuncu isterse yönetmen olarak göreyim o filmi ailece izlenecek filmler kategorisine ekleyiveriyorum. Nitesh Tiwari’nin yönettiği Aamir Khan’ı da başrolde gördüğümüz Dangal filmi de böylesi bir film. Güreş hayranı Hintli Mahavir Singh Phogat’ı anlatan Dangal filmi de hikayesi ve çok sevdiğim müziğiyle aile izleyip büyük dersler çıkarabileceğimiz nitelikte.
Yetinmeyi Bilir Misin?
Türk müzik tarihinde birçok ilke imza atan büyük bir sanatçı Sezen Aksu. YouTube kanalı açtı ve demo kayıtlarını, eserlerin hikayeleriyle birlikte yazıp bizlerle paylaştı. Sezen Aksu müzikal anlamda ne kadar büyük olduğunu günümüz trendini takip etmesiyle de kanıtladı.
Ayrıca paylaştığı şarkıların altındaki yazıları okudukça kalemine tekrar hayran kalıyoruz. Birbirimizle ve hayatla yetinmeyi bilelim diyor Aksu’nun “Yetinmeyi Bilir Misin?” şarkısını ailenizle dinlemenizi tavsiye ediyorum.