Teknoloji

Wikipedia’nın yalanı BTK duvarına çarptı!

Abone Ol

Bilal Gençalp / Ankara

Türkiye’ye yönelik iftiralarla dolu makaleleri yüzünden erişim yasağı konulan internet ansiklopedisi Wikipedia’den dün çarpıcı bir açıklama geldi. Sitenin bağlı olduğu Wikimedia Vakfı’nın Genel Müdürü Katherine Maher, Türkiye’deki resmi makamları rahatsız eden ve erişim yasağına yol açan makalelerin değiştiğini açıkladı.

BTK SÜRECİ

“Türkiye’deki otoriteler bu makalelerin son halini incelememiş olabilir. Erişim yasağının hâlâ neden devam ettiğinden emin değiliz” diye konuşan Maher, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), erişim engelini bir an önce kalkmasını umduğunu belirtirken “Türkçe’deki en büyük bilgi kaynaklarından biri olan Wikipedia’nın tekrar erişime açılacağı günü iple çekiyoruz” ifadelerin kullandı. Maher’in erişim yasağına konu makalelerin değiştiğini açıklamasının ardından BTK’dan da jet hızıyla bir açıklama geldi. BTK’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Wikipedia’ya bildirilen yasa dışı içeriklerin iddia edilenin aksine günlük olarak kontrol edildiği ve yetkili mercilerle paylaşıldığı ancak makaleler üzerinde yapılan kontrollerde yasa dışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmüştür” denildi. Maher’in açıklamalarının ise “kamuoyunu yanlış yönlendirme” ve “algı oluşturma” amaçlı olduğu vurgulandı.

“Yasak kalkabilir” sinyali

Sürecin kurumca titizlikle izlendiği belirtilen açıklamada, erişim engelleme kararının kaldırılmasıyla ilgili takdirin bağımsız adli mercilerde olduğuna işaret edildi. Açıklamada, Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

İkiyüzlü tutum

Wikipedia’ya ülkemizden erişim, 29 Nisan 2017 tarihinde Türkiye’yi terör örgütü DAEŞ’in kurucusuymuş gibi gösteren makaleler nedeniyle engellenmişti. İnternet sitesi FETÖ temelli söz konusu iftiraları, tüm uyarılara rağmen değiştirmeyince yasak devam etmişti. Wikipedia  yöneticileri ise sansüre maruz kaldıkları yaygarası kopararak “Sitemizde yer alan içerikler tamamen kullanıcılarımız tarafından, güvenirilir kaynaklara dayandırılarak yazılmaktadır” açıklamasını yapmıştı. Ancak aynı yöneticiler, Türkiye’den yazarların DAEŞ’in kuruluşundaki belgeli gerçekleri ve ABD’nin rolünü gözler önüne seren makalelerini ise yayınlamamıştı.