Bilim insanları, Dünya'nın yeni "mini uydusu" olarak tanımlanan ve 2024 PT5 adı verilen asteroitin, Güneş'in çekim etkisiyle yörüngesinden çıkmaya başladığını açıkladı. Bu asteroit, Ocak 2025'te Dünya'ya bir kez daha yaklaşacak ve ardından 2055 yılına kadar gözlemlenmeyecek.

The Guardian gazetesinin haberine göre, 2024 PT5, bir otobüs büyüklüğünde ve yaklaşık 10 metre çapında bir asteroit olup, yüzyıllar önce Ay'a çarpan bir gök taşının etkisiyle Ay'dan kopmuş bir kaya parçası olduğu düşünülüyor. Şu anda Dünya'dan yaklaşık 3 milyon 200 bin kilometre uzaklıkta, Ay'ın Dünya'ya uzaklığının dokuz katı mesafede dönen asteroit, güçlü teleskoplarla izlenebiliyor.

NASA'nın Derin Uzay Ağı (DSN) üzerinden takip edilen 2024 PT5, Dünya'nın çekimine yakalanmış ancak çarpma riski taşımıyor. Bilim insanları, asteroitin doğal bir gök cismi olduğunu ve hareketlerinin önceki roket fırlatmalarından farklı olduğunu belirtiyor.

2025'e merhaba: Instagram'dan yılbaşı için sürpriz özellik! 2025'e merhaba: Instagram'dan yılbaşı için sürpriz özellik!

Ocak 2025'te Dünya'ya Yaklaşacak

2024 PT5, Ocak 2025'te Dünya'ya tekrar yaklaşacak ve NASA, California'daki Goldstone Güneş Sistemi Radarı'nı kullanarak asteroiti inceleyecek. Astrofizikçi Raul de la Fuente Marcos, asteroitin hızının Güneş'in çekim etkisiyle artacağını ve Ocak’taki geçişinde şimdiki hızının en az iki katına çıkacağını belirtti.

Asteroit, 2055'te Güneş'in etrafında bir tur daha tamamladıktan sonra yeniden Dünya'ya yaklaşacak. 2024 PT5, ilk olarak 7 Ağustos 2024'te NASA'nın finanse ettiği Hawaii Üniversitesi'ne ait ATLAS teleskobu tarafından tespit edilmişti.

Kaynak: AA