KVKK, "Sohbet Robotları (ChatGPT Örneği) Hakkında Bilgi Notu" başlıklı bir çalışma yayımladı. Başkan Bilir, bu robotların insan-teknoloji etkileşimini üst seviyeye taşıdığını, ancak bunun yoğun bir veri işleme faaliyeti içerdiğini vurguladı. Kullanıcıların, özel ve hassas bilgilerini paylaşmamaları gerektiğine dikkat çekti.
Bilgi notunda, yapay zeka sohbet robotlarının kişisel veri işleme süreçleri ve bu sistemlerin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar yer aldı. "Risklere karşı farkındalığa sahip olmak önemli." diyen Bilir, geliştiriciler ve kullanıcıların veri güvenliği konusunda bilinçli davranmaları gerektiğini belirtti.
Mahremiyet Önlemleri ve Hukuki Düzenlemeler
Prof. Dr. Bilir, yapay zekanın faydalı olabileceğini kabul etmekle birlikte, mahremiyetin korunmasının esas olduğunu ifade etti. Uygulama geliştiricilerin veri güvenliğini sağlaması gerektiğine işaret eden Bilir, "Yapay zeka, insan hayatını kolaylaştırmak, iş süreçlerini iyileştirmek ve modern dünyanın sorunlarına yenilikçi çözümler üretmek amacıyla kullanılmalıdır. Fakat bu çözümleri hayata geçirirken, mahremiyet gibi bireye ait değerleri unutmamak gerekir. Dolayısıyla yapay zeka tabanlı sohbet robotu uygulamaları geliştirilirken hesap verilebilirlik ilkesine uygun hareket edilmeli, veri güvenliğine ilişkin tedbirler alınmalıdır. Elbette yapay zekadan faydalanılmalıdır, fakat bireyin mahremiyeti göz önünde tutulmalıdır. Bu nedenle hukuka uygun veri işleme bakımından ilgili yasal düzenlemeler dikkate alınmalı ve insan odaklı bir yaklaşım sergilenmelidir." dedi.
Bilir, özellikle çocuklar için ek tedbirlerin alınması gerektiğini de belirtti. Çocukların yaş tespitinin doğru yapılması ve güvenli kullanım için önlemlerin alınmasının önemini vurguladı. "Çocukların olumsuz deneyimler yaşamaması için gizlilik ve güvenlik ayarları düzenlenmeli, önceden gerekli önlemler alınarak güvenli bir kullanım ortamı sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.