Bloomberg’in haberine göre, Ağustos ayında, Google’ın arama pazarındaki tekelleşmesine dair hüküm veren federal yargıç Amit Mehta’dan, yapay zeka ve Android işletim sistemiyle ilgili de yeni önlemler alması talep edilecek. Yargıç Mehta, Google’ın yasa dışı tekel oluşturduğuna dair kararında, şirketin pazardaki hakimiyetini sürdürmek için Sherman Yasası'nın 2. maddesini ihlal ettiğini belirtmişti.
Yargıç Mehta'nın şu ifadeleri dikkat çekmişti: "Mahkeme, sunduğu kanıtlar ve tanıklıkların ardından Google’ın bir tekel olduğunu ve bu tekeli korumak için kasıtlı adımlar attığını belirlemiştir."
Antitröst Davalarının Kapsamı
ABD Adalet Bakanlığı, 24 Ocak 2023’te yaptığı açıklamayla, Kaliforniya, New York ve diğer birçok eyaletin başsavcılarıyla birlikte Google’a Virginia Doğu Bölgesi Mahkemesi'nde “antitröst” davası açıldığını duyurmuştu. Açıklamada, Google’ın dijital reklam teknolojisi alanındaki hakimiyetini yasadışı yöntemlerle koruyarak, rekabeti dışladığı öne sürülmüştü. Şirketin, son 15 yılda rakiplerini satın alarak veya etkisiz hale getirerek reklam piyasasında üstünlük sağladığı iddia edilmişti.
Google’ın rekabeti kısıtlayıcı uygulamalarının reklamcıları ve yayıncıları kendi ürünlerine yönlendirdiği, böylece sektördeki hakimiyetini pekiştirdiği vurgulanmıştı.
Geçmişteki Antitröst Davaları
Google’a karşı açılan ilk antitröst davası 2020 yılında yapılmış ve şirketin arama ve arama reklamcılığında tekelleştiği iddia edilmişti. Teknoloji devine yönelik bu davaların, şirketin pazar stratejilerinin rekabeti engelleyip engellemediği konusundaki tartışmaları tekrar gündeme getirdiği belirtiliyor.
ABD Adalet Bakanlığı'nın bu hamlesinin, Google'ın dijital dünyadaki hâkimiyetini nasıl şekillendireceği merak konusu. Google'ın Chrome’u satmaya zorlanması, teknoloji sektöründe büyük değişimlere yol açabilir.