Teknoloji

Brent petrolün varil fiyatı 74,24 dolar

Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 74,24 dolardan işlem görüyor.

Abone Ol

Önceki gün 75,11 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 74,47 dolar seviyesinde kapattı. Saat 09.19 itibarıyla yüzde 0,31 azalarak 74,24 dolara geriledi. Bu sırada Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 71,23 dolardan satılmakta.

Fiyatlardaki düşüşte, kar alımları ve Çin'de açıklanan teşvik planlarının ekonomiyi destekleme konusunda yetersiz kalacağı endişesi etkili oldu. Çin Merkez Bankası, ülkede ekonomiyi canlandıracak tedbirler açıkladı, ancak bu teşviklerin yeterli olmayacağına dair belirsizlik piyasalarda hakim durumda.

Analistler, Çin’in ekonomik hareketliliği artırmak için attığı adımların hedeflenen büyüme oranlarına ulaşmada ne kadar etkili olacağını sorguluyor ve daha somut mali politikaların gerekliliğini vurguluyor. Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin'de talebin düşmesi, küresel petrol talebinde zayıflık endişesini artırıyor.

Son günlerde Orta Doğu'daki artan çatışmalar petrol fiyatlarını yukarı çekerken, piyasalardaki oyuncular yüksek fiyatlardan yararlanmak için kar alımlarına yöneldi ve bu da fiyatlarda kısmi bir gerilemeye neden oldu.

Diğer yandan, ABD'de ham petrol stoklarının beklentilerin üzerinde düştüğünü gösteren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verileri de petrol fiyatlarının düşüşünü sınırlıyor. API, ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 4 milyon 339 bin varil azaldığını öngördü, piyasa beklentisi ise stokların sadece 1 milyon 100 bin varil azalacağı yönündeydi. Bu veri, ülkedeki talebin yükselme beklentisini destekliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, resmi stok verilerini gün içinde açıklayacak. Brent petrol için teknik olarak 75,29 ile 76,12 dolar aralığı direnç, 73,45 ile 72,44 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenecektir.