Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden peynir ve zeytin üreticileri, 3-6 Mart 2022 tarihleri arasında bu yıl 2.’si düzenlenen Peynir Fuarı ve ilk kez yapılan Zeytin Festivali’nde bir araya geldi.
İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda 4 gün süren bu fuar ve festivalde, Manisa, Çanakkale gibi illerin zeytinlerinden, Karaman’ın obruk mağaralarında bekletilen tulum peynirlerine, çeşit çeşit Balıkesir peynir ve zeytinlerine, Kars ilinin yıllanmış kaşar peynirlerine kadar yüzlerce peynir ve zeytin çeşidi tanıtıldı. Ayrıca fuar ve festivalde bazı yörelerden bal, fındık ve kahve markaları da yer aldı.
Bana göre bilinçli tüketiciler, yeme içme sektöründe daha sağlıklı ve lezzetli ürünlere ulaşabilmeleri için bu tür fuarlara ilgi göstermeli ve hatta gerçek üreticileri bu fuarlardan tespit edip alışverişlerini da bu firmalardan yapmalılar.
Yöresel ürün ağırlıklı bir fuar
Kahvaltı ürünlerine yönelik olarak İstanbul Yenikapı Fuar Alanı’nda düzenlenen bu fuar ve festivalde daha çok yerel peynir ve zeytin üreticileri vardı. Katılımcılar arasında Akhisar Belediyesi, Manyas Belediyesi, Çanakkale Ticaret Borsası, Ödemiş Ticaret Odası, Gönen Ticaret Odası, Erdek Ticaret Odası, Kars Ticaret Borsası gibi oda ve borsalar ile üyeleri bulunuyordu. Ayrıca bu sektördeki birçok firma ile birlikte destekleyici akademik kuruluşlar, yerel ve doğal ürün çalışmaları yapan kadın kooperatifleri de bu fuarda yerlerini aldı. Özellikle birçok yöreden kendi çiftliklerinde ürettikleri doğal ürünleri Türk halkına tanıtmak için fuara katıldıklarını söyleyen peynir ve zeytin üreticileri, ürünlerinin doğallığını vurgulayarak sağlığını düşünenlerin bu ürünleri tercih etmesi gerektiğini belirttiler. Bana göre de bu yöresel ürün üreticileri belki çok büyük bir marka veya endüstriyel değiller ama ürünlerinde hakiki ve doğal bir lezzet bulunuyor.
Hem katılımcı hem de ziyaretçi yoğundu
Rasyo Fuarcılık tarafından tertiplenen bu organizasyon bence çok başarılı oldu. Fuara ve festivale ilgi beklenenden yüksekti. Çok sayıda bölgenin yöresel lezzetleri ve Coğrafi İşaret Tescilli ürünleri bu sayede tanıtıldı diyebilirim. Özellikle İstanbulluların ilgi gösterdiği bu fuar ve festivalde, ülkemizin her bölgesine ait özel üretim ürünler, hem ev dışı tüketim, hem de perakende kanalındaki işletmelerin yoğun ilgisiyle karşılaştı ve çok sayıda ulusal ve uluslararası iş bağlantısı yapıldı. Ayrıca ziyaretçi olan nihai tüketiciler de hem tadım hem beğendiği ürünlerden satın alma imkânı elde etti. Ayrıca fuar alanında, 6 panel ve 13 gastroshow gerçekleşti. 17 konuşmacının sunumları ve 22 gastronomi alanında uzman kişi tarafından sergilenen etkinlikler ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılanarak izlendi.
Fuar ve festivale katılan firmalardan bazıları;
Manyas Kelle Peyniri
Manyas Belediyesi öncülüğünde Manyas Süt Üreticileri Birliği’nin desteklediği Manyas’ın coğrafi işaretli meşhur kelle peynirini fuarda bizzat Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin tanıttı. Seyahat kitaplarında “Benzersiz Ova” olarak anılan Manyas ilçesinin yöresel Kelle Peyniri, bölgenin verimli topraklarında otlayan koyun ve inek sütlerinden 2-3 mm kalınlığında üretiliyor. Dışı sert kabuklu, sarıdan açık sarıya kadar beyaz renkte, yarıksız, tuzlu ve kendine has keskin aromaya sahip sert bir peynir. Geleneksel üretimde peynir altı suyunun süzülmesi için torbalara asılmakta ve çengeller ile süzme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde süzülen peynir kelleyi andırdığı için “Kelle Peyniri” ismini almıştır.
Namdar Kaymak
İstanbul Bayrampaşa Mega Center’da faaliyet gösteren Namdar Kaymak, tedarikçileri, çalışanları ve satış noktaları ile birlikte, tüketicilerine en taze ve sağlıklı ürünler sunan söz sahibi ve ulusal bir marka olmayı hedefliyor. Ayrıca ürünlerinin gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini belirtiyor. Yasalara ve ahlaki kurallara uygun, çevre ve doğaya saygılı üretim anlayışı ile tüketicinin sofrasına sunduğu ürünlerini özel dağıtım filosu aracılığıyla günün ilk ışıkları ile birlikte, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakasında bulunan 250 satış noktasına büyük bir gayret ve titizlikle ulaştırıyor.
İntizam Süt Ürünleri
1970 yılında İstanbul Unkapanı’nda beyaz peynir sektörüne giren firma, 15 senelik süre zarfında burada faaliyet gösterdikten sonra 1985 yılında buranın yıkılması üzerine Rami’ye taşınıyor. Peynir alanında büyük bir tecrübe sahibi olan marka, İntizam Süt Ürünleri olarak 2003 yılında imalata giriyor. Bu marka adı altında kısa sürede Türkiye'ye adını duyuran şirket, 2007 yılında ise İstanbul’un en büyük gıda toptancılarının olduğu Mega Center’ e taşınarak faaliyetlerini buradan yürütüyor.
Tufatte Kahve
Firmanın kurucusu Murat Özden, kızlarının isimlerinin kısaltmalarından oluşturduğu “Tufatte” markasıyla kısa zamanda nitelikli kahve ve yan ürünleri pazarında söz sahibi oluyor. Firmanın hedefi ise dünyanın birçok bölgesinden ithal etmiş olduğu çiğ kahve çekirdeklerini, uluslararası kalite standartlarına uygun olarak doğru profillerde kavurup kahveseverlerle buluşturmak. Latin Amerika, Afrika ve Uzakdoğu bölgelerinin yöresel kahve çekirdeklerini single origin ve aynı zamanda espresso ve filtre kahve blendleri şeklinde kavurarak sunuyor.
Yozgat Çanak Peyniri
2017 yılında Coğrafi İşaret Tescili alan Yozgat Çanak Peyniri, Yozgat Bozok Yaylaları’nda otlayan koyun ve ineklerin sütleri ile hazırlanan, toprak çanaklarda olgunlaşan, probiyotik, bağışıklık güçlendirici ve sağlıklı bir peynir türüdür. Taze peynirin tuzlanarak toprak çömleklerle gömülmesiyle başlayan süreç aylarca hatta yıllarca toprak altında bekletildikten sonra çıkarılır ve eşi benzeri olmayan çeşnilenmiş bir lezzet ortaya çıkar. Bozkırın kadın girişim öncüsü ve Ebruli Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Örmüş, “Yakında köylü kadınlarımızın istihdam edileceği peynir tesisimizde, kültürüne özgü, katkısız, doğal ve yöresel üretilen çanak peynirimizi tüm dünyada duyurmak gayesindeyiz” diyerek bozkır kadınları olarak damaklarda yer eden bu peyniri herkese duyurma niyetinde olduğunu belirtiyor.
Baba Nakkaş
Marka, 1950 yılından günümüze Çatalca'nın tarihi Baba Nakkaş köyünde Ural ailesinin 3. kuşak olarak aynı gelenek ve doğal yöntemlerle süt ve süt ürünleri üretimi yapıyor. 2015 yılında başladıkları süt hammaddesi satışını 2018 tarihinde kurulan süt ürünleri imalathanesi ile genişletiyor. Baba Nakkaş markası adı altında hiçbir katkı maddesi kullanmadan çiğ inek sütü, çiğ manda sütü, manda kaymağı, manda yoğurdu, manda tereyağı, yöresel yöntemlerle manda sütlü dondurma, inek tereyağı, inek yoğurdu üretiyor. Markanın hedefi, yemediğini yedirmeyen bir felsefeyi koruyarak müşterilerine her daim katkısız ürünler sunmak.
Akhisar Kadın Kooperatifi
2019 yılında kurulan kooperatif, kadının çalışma hayatında daha fazla yer alması ekonomik, sosyal, kültürel anlamda güçlenmesi amacıyla bölgesinde bulunan yerel ürünlerden oluşan gıda ürünlerini ve el emeği tasarımlarını satışa sunarak faaliyet gösteriyor. Başkan Sevim Şirin, “Bizler tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle ürettiğimiz ürünlerle fuarda yerimizi aldık. Zeytinin başkenti olan Akhisar’da yetişen zeytin çeşitlerimiz, zeytinyağı, tarhana, salça, reçel ve ilk kez kooperatifimizde üretilen zeytinli erişte gibi geniş ürün gamımızla fuarda en çok dikkat çeken stant olarak tüketicilerimizden tam not aldık” diyerek fuarın ürünlerini tanıtmaları açısından çok önemli olduğunu belirtti.
Fuarda ziyaret ettiğim stantlarda tadına baktığım ürünlerin çoğu hem yerel ve lezzetli hem de sağlıklı idi.