Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, "Sıcak hava sebebiyle kişilerde yeni hastalıklar oluşabilir ya da halihazırda var olan hastalıklar şiddetlenebilir. Tehlikeli sıcaklar ciddiye alınmazsa baş dönmesi, bitkinlik, yorgunluk gibi geçici belirtilerin yanında beyin ve diğer hayati organlar zarar görebilir" uyarısında bulundu.

Tehlikeli Sıcaklardan Korunmak Için 8 Önemli Tedbir! 2

Dr. Özok, yaz aylarında sağlıklı kalmak için 8 önemli tavsiyede bulundu:

1. Giysileriniz Terlemeye Karşı Savaşsın: Dışarı çıkarken açık renkli, pamuklu ve ter emici, hava geçirgenliği olan kıyafetler tercih edin. Şapka ve güneş gözlüğü olmadan evden adım atmayın. Sımsıkı kapalı ayakkabılar yerine hava alabilen ayakkabılar giyin ve pamuklu çorap kullanın.

2. Gölge ve Serinliğin Tadını Çıkarın: Güneşin altında ağır fiziksel aktivitelerden uzak durun ve gölge veya klimalı ortamları tercih edin. Dışarısı eve göre daha sıcaksa, perdeleri kapatarak evde kalın. Esintili bir parkta, gölge altında vakit geçirebilirsiniz.

3. Su İçmeyi Unutmayın: Vücut, aşırı sıcaklardan kendini korumak için terler. Bu nedenle günde en az 2,5-3 litre su için. Ancak kalp yetersizliği olan hastalarda sıvı kısıtlaması bulunduğundan, bu kişiler mutlaka bir uzman hekime danışmalıdır.

4. İlaçlarınızı Kesmeyin: Hekiminizin bilgisi olmadan düzenli alınan ilaçlar kesilmemeli ya da dozları ile oynanmamalı. Tansiyon ilaçlarının bir kısmında idrar sökücü maddeler bulunur. Aşırı sıvı kaybı sonucunda tansiyon düşüklüğüne bağlı bayılmalar gerçekleşebilir.

5. En Sıcak Saatlerde Dışarı Çıkmayın: Günün en sıcak saatlerinde, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ve 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca serin yerlerde durun. Ortamda klima varsa, ısısının 24-25 dereceye ayarlı olmasına özen gösterin.

Tehlikeli Sıcaklardan Korunmak Için 8 Önemli Tedbir! 3

Doğuştan yemek borusu olmayan bebek Elazığ'da sağlığına kavuştu Doğuştan yemek borusu olmayan bebek Elazığ'da sağlığına kavuştu

6. Hafif ve Serinletici Besinler Tüketin: Ağır ve yağlı yemekler yerine hafif ve lif içeriği yüksek, serinletici besinler tercih edin. Zeytinyağlı sebze yemekleri ve su oranı yüksek olan karpuz, kavun, çilek ve şeftali gibi meyveler tüketin.

7. Soğuk Suyla Duş Almaktan Kaçının: Uzun süre aşırı sıcak bir ortamda bulunduktan sonra direkt soğuk su ile duş yapılmamalı. Ani soğuk duş damarlarda büzülmeye neden olabileceği için tansiyonun yükselmesini de tetikleyebilir veya kalp krizine yol açabilir. Bu yüzden soğuk denize ve havuza yavaş yavaş girilmelidir.

8. Kafein ve Sodyumdan Uzak Durun: Kafein, merkezi sinir sistemini uyararak kalp atışlarınızı hızlandırır. Sıcak hava yüzünden daha büyük eforla çalışmak zorunda olan kalp, kafein alındığında daha da hızlanır ve çeşitli riskler meydana gelebilir. Sodanın içinde bulunan tuz ise vücutta daha fazla sıvı tutulmasına sebep olduğu için tansiyon yükselmesine yol açabilir. Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve beyin kanaması gibi ciddi sorunların önemli nedenlerinden biridir. Bu yüzden kahve ve soda gibi içeceklerin tüketimine çok dikkat edilmelidir.

Yaz aylarını sağlıklı ve keyifli geçirmeniz için, bu basit ama etkili tavsiyeleri uygulamanız çok önemli!

Editör: Nihat Nasır