Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ayvacık Suat Uğurlu Barajı’nın, proje tanıtım dosyasının bir yerinde 500, başka bir yerinde 580, bendeki bilgiye göre 450 metre mesafesine bir Taş Ocağı İşletmesi açıyor.

Taş ocağından, yola serilen stabilize malzeme çıkarmak için işletme alanının bir bölümünde iş makineleriyle çalışılacak, bir bölümünde de dinamitle patlatma yapılacak.

Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, işletmeye, Suat Uğurlu Barajı’na yaklaşık 500 m. mesafede olduğu için bazı sınırlamalar getirerek oluru verdi.

Nedir bu sınırlamalar:

Patlatmanın sınırlı tutulması,

Bir atımda yapılacak patlatma miktarının bildirilmesi,       

Patlatmadan oluşabilecek titreşimlerin, baraj ve tesislerine zarar vermemesi için, titreşimle ilgili uzman bir kuruluşa titreşim ölçümü yaptırılması…

Gelgelelim, il müdürünün bu oluruna imza atmayan Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mühendisi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından dönemin Samsun Valisi’ne şikâyet edildi.                          

Vali, mühendisi telefonla arayarak konu hakkında bilgi aldı ve onu haklı buldu.

Bitti mi, hayır!

Vali Samsun’dan Ankara’ya merkez valisi olarak atanınca projeyi imzalamaktan imtina eden mühendisten alınarak bir başka mühendise verildi.

İkinci mühendis projeyi dinamit patlatmasının azaltılması şerhiyle imzaladı.

Şimdi, Samsun Ayvacık Suat Uğurlu Barajı gövdesi, patlamaların meydana getireceği sarsıntı ve sair tehlikelerin tehdidiyle karşı karşıya.

Şuna dikkat edelim; projenin bir yerinde şöyle bir ifade yer alıyor:

“Yapılacak olan patlatma sırasında yaklaşık 580 metre mesafedeki baraj santraline ve yapılarına risk teşkil edebilecek bir durum olması durumunda, patlatma faaliyetleri hemen durdurularak, uygulanan patlatma paterni yeniden dizayn edilecektir. Eğer yine de baraj santraline ve yapılarına risk teşkil etmeye devam etmesi durumunda patlatmalı üretim işlemlerine son verilecektir.”

Dinamitin baraj gövdesine zarar verme ihtimalini kabul ediyor olmalarına rağmen projeden vazgeçmiyorlar.

Önümüzdeki günlerde Samsun Ayvacık Suat Uğurlu Barajı’na 500 metre mesafede, yılda 91, haftada 2 patlatma yapacaklar.

Her patlatmada kullanılacak patlayıcı 54 kilo. Her patlatmada 9 deliğe 6 kilo patlayıcı konulacak.

Bunlar projede yer alan rakamlar. Yani sahada buna uyup uymayacakları meçhul.

Çok belli ki proje oluruna göre hazırlanmış, rakamlar tutarsız; yıllık 120.000 tona kimse bu işi yapmaz. En az yıllık 400 Bin ton malzeme çıkartılması lazım ki iş kendini kurtarabilsin.

Burada bir yeşil alan, yani bir tabiat kıyımı da mevzubahis;

Buna da dikkat; Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ayvacık Kültür ve Turizm Çevre Düzeni Planı’nda gösterilen Doğal Karakteri Korunacak Alan ile taş ocağı sıfıra sıfır, yani sınır.

Bu demek oluyor ki, koruma alanı olarak gösterdikleri turistik bölgeyi de talan edecekler.

Farzımuhal, turistler yukarıda baraj gölü manzarasıyla çay içerlerken, aşağıda dinamitler patlayacak…