Dün okuduğum bir haber beni endişelendirdi. Habere göre sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyormuş.

Peki neden?

Fransa, Almanya ve Belçika başta olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerindeki artışa çeken haber evsizler haberinde sayı da verilmiş.

Ancak bir detay var ki…

Fransa'da her dört reşit evsizden birinin çocukken devlet himayesinde olduğu ortaya çıktı.

Aile bir devleti oluşturan en küçük temel yapı taşı. Ailenin güçlülüğü devletin güçlülüğüdür. Anne, baba, aile şefkatiyle büyümeyen, sevgi yoksunluğuyla büyüyen insanlar yukarıda da gördüğümüz detayda tercihini sokaktan yana yapıyor. Sokak aslında bir kurtuluş gibi görünse de aslında bir intihar. Çünkü bu insanların topluma karışma olasılığı zaman uzadıkça azalıyor. Bu sayılar arttıkça da devletlerin artık yeni bir sorunu ortaya çıkacak gibi görünüyor.

Çünkü…

Fransa'da 330 bin evsiz bulunuyor, yaklaşık 14,8 milyon kişi barınma sıkıntısı çekiyor.

İngiltere'de en az 271 bin kişi evsiz

İngiltere'de evsizlere barınma desteği ve danışmanlık hizmeti sunan "Shelter" adlı yardım kuruluşunun 11 Ocak'ta yayımladığı veriler, ülkede 123 bini çocuk en az 271 bin kişinin evsiz olduğunu ortaya koydu. Bunlardan 2 bin 400'ü sokaklarda kalıyor, 15 bini pansiyonlarda ya da destekli konaklama yerlerinde ve yaklaşık 250 bini ise geçici konaklama alanlarında barınıyor.

Belçika'da art arda yapılan sayımlar, son 14 yılda evsizlerin sayısında artış olduğunu gösteriyor. Başkent Brüksel, bu sorunun giderek büyüdüğü kentlerin arasında başı çekiyor.

Bu kişilerin yüzde 53,8'i en az bir yıldır evsizken yüzde 78'i bekar, yüzde 13'ü çocuklu ve yüzde 42,7'si Belçikalılardan oluşuyor ancak gerçek tablonun, bundan çok daha vahim olduğu belirtiliyor.

Almanya'da evsizlerin sayısı 372 bin 60 olarak kayıtlara geçti

Artan konut fiyatları Türkiye’nin de başlıca sorunu. Ev sahibi kiracı kavgaları gitgide önlenemez boyutlara geliyor. Çünkü bazı insanlar sadece konut kirası ödeyebilecek parayı kazanıyor. İhtiyaçları karşılayacak para kalmıyor. Haberde yapılan vurguda uygun fiyatlı konutlar aranıyor ama nafile. Durumda iyileşme olmayınca çocuklu olmayan insanlar kendilerini sokaklara atıyor. Hatta içlerinde işi gücü olup konut kirasını karşılamakta zorluk çeken insanlar da var. Hepsi işsiz de değil.

Peki ne olacak?

Bu sorunun cevabını verebilecek bir babayiğit şu anda yok. Hiçbir dünya ülkesinde, hiçbir Avrupa ülkesinde yok.

Kötü bir dönemden geçiyoruz. Sadece ülkemiz olarak değil. Tüm dünya ülkeleri olarak. Gıda tedarik sıkıntısı had safhada, barınma sıkıntısı had safhada.

Sağlık her şeyin başı.

Sağlık olmayınca insanın gözü hiçbir şey görmez. Mal, mülk...

Herkese sağlıklı günler dilerim…