Sıcak havalar yerini yurdun bazı yerlerinde yavaş yavaş serin havaya bırakmaya başladı. Mevsim geçişinin yaşandığı şu günlerde, grip gibi enfeksiyonlar birçok insanda da görünmeye başladı. Fakat önümüzde kış mevsimi var ve bu mevsim bilindiği gibi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Soğuk havayla birlikte soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar artıyor. Bağışıklığın ciddi oranda düştüğü bu mevsimde, Covid-19'un eris varyantının da ülkemizde görülmesiyle birlikte daha dikkatli olmak gerekiyor.

DEMET İLCE / RÖPORTAJ

Sağlıklı bir yaşam sürmek sanıldığı kadar kolay olmuyor. İyi ve dengeli beslenme sağlıklı yaşam için en temel yapıyı oluşturuyor. Özellikle kış aylarında soğuk havalarla birlikte bağışıklığın düşmesi sonucu hastalıklar çoğalabiliyor. Bu durumda da beslenmenin önemi bir kat daha artıyor. Koronavirüs salgınının yeni varyantı olan Eris’in de etkilerini gösteriyor olması ile birlikte sağlıklı yaşama daha çok ağırlık vermek gerekiyor. Dr. Murat Topoğlu, Diriliş Postası’na kışın sağlığımıza nasıl dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.

Kış geliyor. Soğuk havalarda hastalıklara karşı almamız gereken önlemler neler? Nasıl beslenilmeli?

Kış gelince gribal enfeksiyonlar kapıya dayanıyor. Dolayısıyla en önemli şeylerden bir tanesi, sağlıklı beslenme. Renkli bir şekilde beslenmeliyiz yani sebzelerle beslenmeliyiz. Mor olandan yeşil olana kırmızı olana kadar… Domates, patlıcan, ıspanak, pırasa, semizotu gibi sebzelere ağırlık vermeliyiz. Özellikle semizotu ve ıspanak da Omega-3 çok fazladır.

Tatlı kaşığı zeytinyağı ve çok az acı biber salçasını da yemeklerde kullanmak antioksidanlar açısından ve metabolizmayı hızlandırmak açısından çok önemli. Haftada bir gün, maksimum iki defa kırmızı et tüketmek yeterli olur. Fakat balık çok önemli. Haftanın iki ya da üç günü balık yemek de yarar var. Balık Omega-3 açısından, özellikle EPA ve DHA içerdiği için çok önemli. DHA zaten beynin %60’ında yer alan bir element.

Balık sevmiyor ya da yemiyorsanız, balık yapı kapsüllerinden, şuruplarından tüketmek özellikle çocuklar için çok faydalı. Multivitamin şurupları ya da hapları da bu dönem içinde tüketilmeli. Bu dönemde toplu taşıtlarda maske kullanımı, el hijyeni, sabahları diş ve dilin fırçalanması da gerekli.

Soğuk havalarla birlikte Kovid-19 mu grip mi olduğumuzu nasıl anlayacağız?

Belirti olarak aralarında çok fark yok. Burun tıkanması ve akıntısı, boğazda kaşıntı ve yanma hissi, yutkunurken boğazda ağrı, halsizlik, bitkinlik, bağ ağrısı… Bu belirtiler hem Kovid-19’da hem de bakteriyel enfeksiyonlarda da görülebilir. Dolayısıyla tanıyı ancak laboratuvar testleriyle koymak mümkün.

Covid-19 ve gribin bir arada görünme durumları olabilir. Böyle bir durum yaşamamak için ‘aşılanma’nın önemi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Her sene gribal enfeksiyonlardan korunmak ve daha hafif atlatmak için önceki yılın varyantlarının aşılarını yaptırmak şart. Grip olup üstüne bakteri eklenirse hastalık daha ağır seyir sergileyebilir.

Eris varyantının ortaya çıkmasıyla bu kış bizi neler bekliyor, hastalıklarda artış bekliyor musunuz?

Eris varyantının çok fazla etkili olacağını zannetmiyorum. Koronavirüs atlatmış bir ülke olarak, grip gibi daha hafif geçirilebileceğini düşünüyorum.