Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 4 Kasım'da gerçekleşecek olan Vizyoner'23 etkinliği öncesinde ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. Asmalı, etkinliğin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Pınar KARAHAN/Özel
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 4 Kasım'da gerçekleşecek olan Vizyoner'23 etkinliği öncesinde ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. Asmalı, etkinliğin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Asmalı, Vizyoner'23'ün bu yıl "Biz'in Gücü" temasıyla düzenleneceğini belirterek, "Bu tema, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında Biz beraber olursak her işin altından kalkarız inancımızı yansıtıyor" dedi.
Etkinlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ve Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar gibi önemli konuşmacıların yer alacağını belirten Asmalı, "Bu konuşmacılar, Türkiye'nin teknoloji ve sanayi alanındaki hedefleri hakkında bilgi verecek ve iş dünyasına yol gösterecekler" diye konuştu.
Asmalı, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun 50 milyon dolar sermaye ile KOBİ ortaklığını hedeflediğini belirterek, "Bu fon, KOBİ'lerin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunacak" dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı, İsrail- Filistin savaşının iş dünyasını etkilediğini belirterek, "Bu savaş, bölgesel istikrarsızlığı artırarak ticareti olumsuz etkiliyor" dedi.
Asmalı, Türkiye'nin savaşta ılımlı bir tutum sergilediğini belirterek, "Ancak savaşın boyutu artarsa, Türkiye'nin ses tonu yükselecek" diye konuştu.
İşsizlik konusunda da konuşan Asmalı, "Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10'ların altında ancak bu rakam, genç işsizliği açısından yeterli değil" dedi. Asmalı, meslek liselerinin revize edilmesi ve meslek eğitiminin ilkokul çağlarında verilmesi gerektiğini vurguladı.
Asmalı, düzensiz göçle mücadelenin de önemli bir konu olduğunu belirterek, "Düzensiz göç, işsizliği ve suç oranını artırıyor" dedi.
Asmalı, Türkiye'nin dış politikasında da önemli hamleler yaptığını belirterek, "Bu hamleler, yabancı yatırımları artıracak ve Türkiye'nin ekonomik büyümesini destekleyecektir" diye konuştu.
İş dünyası robot teknolojiye yönleniyor
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, iş dünyasının robot teknolojisine yönelmesinin temel nedenlerinden birinin, iş hukuku mevzuatında işçi lehine yapılan düzenlemeler olduğunu söyledi. Asmalı, bu düzenlemelerin işverenlerin haklarını zora soktuğunu ve bu nedenle işverenler tarafından personel alımı konusunda çekincelerin oluştuğunu belirtti.
Asmalı, ayrıca, Türkiye'de işsizlik oranının düşük olmasına rağmen, nitelikli işgücü açığının önemli bir sorun olduğunu da vurguladı. Bu açığı kapatmak için meslek liselerinin revize edilmesi ve meslek eğitiminin ilkokul çağlarında verilmesi gerektiğini söyledi.
Asmalı'nın açıklamaları, iş dünyasının robot teknolojisine yönelmesinin, iş hukuku mevzuatı ve nitelikli işgücü açığı gibi faktörlerden kaynaklandığını gösteriyor. Bu faktörlerin, iş dünyasında robot teknolojisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunacağı öngörülebilir.
İş hukuku mevzuatında işçi lehine yapılan düzenlemelerin, işverenlerin haklarını zora sokması, işverenlerin personel alımı konusunda çekince duymasına neden oluyor. Bu durum, işverenleri robot teknolojisine yönelmeye teşvik ediyor.
Türkiye'de işsizlik oranının düşük olmasına rağmen, nitelikli işgücü açığının önemli bir sorun olması, iş dünyasının robot teknolojisine yönelmesini hızlandırabilir. Bu açığı kapatmak için meslek liselerinin revize edilmesi ve meslek eğitiminin ilkokul çağlarında verilmesi gerekiyor. Ancak, bu önlemlerin alınmasının zaman alacağını ve bu süre içinde iş dünyasının robot teknolojisine yönelmeye devam edeceğini söylemek mümkün.
Sonuç olarak, iş dünyasının robot teknolojisine yönelmesi, iş hukuku mevzuatı ve nitelikli işgücü açığı gibi faktörlerden kaynaklanan bir olgudur. Bu faktörlerin, iş dünyasında robot teknolojisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunacağı öngörülebilir.
"Eğitim sisteminin reforme edilmesi gerekiyor"
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'deki eğitim sistemini değerlendirirken, meslek liselerine ağırlık verilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Asmalı, meslek eğitiminin ilkokul çağlarında verilmesi gerektiğini, çünkü "ağaç yaşken eğilir" diyor.
Asmalı'nın bu görüşleri, Türkiye'deki eğitim sisteminin mevcut durumunu yansıtıyor. Türkiye'de, üniversite mezunu işsiz sayısı oldukça yüksek. Bunun en önemli nedenlerinden biri, üniversitelerin işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamaması. Üniversiteler, teorik bilgiye ağırlık verirken, pratik bilgi ve beceri kazandırma konusunda yetersiz kalıyor.
Asmalı, bu sorunun çözümü için meslek liselerinin revize edilmesi gerektiğini söylüyor. Meslek liselerinde, güncel teknoloji ve bilgilere dayalı eğitim verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Asmalı'nın görüşleri, Türkiye'de eğitim sisteminin reforme edilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu reform, meslek liselerinin güçlendirilmesi ve meslek eğitiminin ilkokul çağlarında verilmesini içermeli.
Düzensiz göçmenliğe karşıyız
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, düzensiz göçmenliğe karşı olduğunu ifade ediyor. Asmalı, "Düzenli göçmen tabii ki gelip çalışsın. 3 ay turistlik vizeyle gelip 2 yıl burada çalışan var. Dünyanın hiç bir yerinde bu kabul edilemez. Çalışma vizesi olmalı. Esas mesele bu." diyor.
Asmalı'nın bu görüşü, Türkiye'deki düzensiz göçmenliğin yarattığı sorunları yansıtıyor. Türkiye, son yıllarda milyonlarca düzensiz göçmene ev sahipliği yapıyor. Bu göçmenler, işgücü piyasasına olumsuz etki yapıyor, suç oranlarını artırıyor ve toplumsal huzuru tehdit ediyor.
Düzensiz göçmenliğin çözümü için, öncelikle sınır güvenliğinin güçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi için uluslararası işbirliği yapılması gerekiyor.
Enflasyonun düşmesini bekliyoruz
Asmalı, enflasyonun düşürülmesinin önemli olduğunu ifade ediyor. Asmalı, "OVP takip ediyoruz. 2 sene sıkıntı çekeceğiz ama ilerisinde enflasyonun düşmesini bekliyoruz." diyor.
Asmalı, ücret politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Asmalı, "Ücret politikasında konusunda öyle bir hal aldı ki 2 ay önce verdiğiniz ücret 2 ay sonra anlamı kalmıyor. İlk başta verdiğiniz ücretle seviniyor insan 2 ay sonra yetmiyor mutsuz oluyor." diyor.
Ücret politikasının gözden geçirilmesi için, enflasyonun düşürülmesi gerekiyor. Ayrıca, ücretlerin enflasyondan korunması için önlemler alınması gerekiyor.
Son olarak İstanbul'daki selden etkilenen KOBİ'ler için devreye alınan "Acil Destek Kredisi Programı", MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı tarafından olumlu karşılandığını. Asmalı, söz konusu desteğin, selden etkilenen KOBİ'lerin bölge ve ülke ekonomisine katkılarının kesintisiz şekilde devam etmesine olanak sağlayacağını kaydetti.
Asmalı, yaptığı açıklamada, "İstanbul'da yaşanan sel felaketi, şehrimizin ve ülkemizin ekonomisi için ciddi bir kayıp oluşturdu. Selden etkilenen KOBİ'lerimiz, bu kayıpları telafi etmek için finansmana ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda, KOSGEB tarafından devreye alınan 'Acil Destek Kredisi Programı', selden etkilenen KOBİ'lerimizin yeniden ayağa kalkması için önemli bir fırsat sunuyor." dedi.