Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan son verilere göre, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının toplam büyüklüğü 3 trilyon TL'yi aştı. Ancak, KKM hesaplarına olan ilgi son zamanlarda azalmasını Diriliş Postası için değerlendiren ekonomist Murat Özsoy: “Bankaların KKM hesaplarına uyguladıkları faizlere ve muhtemel kur artış senaryolarına baktığımızda aslında KKM eski cazibesinde değil.” dedi.

Pınar Karahan / ÖZEL

“Kur korumalı mevduatlar ekonomiye yük getiriyor”

Türkiye ekonomisi son zamanlarda yüksek enflasyon, faiz artışları ve döviz kurundaki dalgalanmalar gibi sorunlarla mücadele ediyor. Bu belirsizlikler, yatırımcıların geleceğe dair güvenini sarsarken, KKM'ye olan talebi de etkilemesini ekonomist Murat Özsoy Diriliş Postası için yorumladı. Özsoy, şunları söyledi: “BDDK tarafından yayınlanan son verilerde 21 Temmuz haftasında kur korumalı mevduat hesaplarının 111,6 milyar TL daha artarak 3 trilyon TL’nin üzerine çıkmış olduğunu gördük.”

KKM eski cazibesinde değil!

KKM hesaplarına olan ilginin döviz kuru hareketleri üzerindeki etkisini değerlendiren Özsoy, “Dolar/TL kurunun son zamanlarda yatay bir harekette seyretmesi ve anlık ani bir artışın şu sıralarda çok beklenmemesi KKM hesaplarına olan girişlerde etkili oldu. Bankaların KKM hesaplarına uyguladıkları faizlere ve muhtemel kur artış senaryolarına baktığımızda aslında KKM eski cazibesinde değil” dedi ve ekledi. “Bugün dolar/TL kuru 27.10 iken 3 ay vadeli yüzde 18 faiz üzerinden bağlanacak KKM hesabı faiz getirisinin kur getirisi ile aynı olması için 3 ay sonra dolar/TL kurunun yaklaşık yüzde 4,3 gibi artış ile 28.20TL seviyelerine gelmesi gerekli. Yani bu örneğe göre kur eğer 28.20TL üzerine çıkarsa mudi kur farkı getirisi alacak eğer altında kalırsa faiz getirisi alacak.”

KKM yatırımcısı TL’ye güvenmiyor

Yakın gelecekte döviz kurunda yüzde 4 üzeri bir artış senaryosunun ağırlık kazanabileceği vurgulayan ünlü ekonomist, “Bugünden sonraki görünümde 3 ay içerisinde kurda yüzde 4 üzeri bir artış senaryosu bence ağır basıyor. Dolayısıyla aslında KKM hesabı müşterisinin asıl odağı kurdaki artış. Asıl odağın kurdaki artış olduğu durumda KKM hesabı açacak bir kişi aslında TL’ye güvenmiş olmuyor bilakis TL’nin değer kaybına oynamış oluyor çünkü, TL varlıklara yönelik faiz getirisi çok düşük. Bu kişiler içerisinde kendisini 3 ay süre ile bağlamak istemeyen ve bu sürede kurda ani iniş çıkışları alım satım fırsatı olarak değerlendirerek getiri elde etmek isteyenler ise KKM’den çıkış yapmayı tercih edeceklerdir. Yani şu andaki yatay kur hareketinin 3 aylık süre sonuna giden süreçte bozulma yaşayacağını düşünüyorum.” dedi.


Yeni TL tasarruf araçlarının devreye girecek

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yeni TL tasarruf araçlarını devreye sokabileceği öngören Murat Özsoy, “Özellikle yıl sonuna doğru olan süreçte KKM hesaplarındaki bu yukarı ivmenin biraz düşerek KKM dönüşlerinde mudilerin TL varlıklarını yabancı paraya dönmeleri yüksek olasılık halinde. İşte tam o zaman geldiğinde de TCMB Başkanı Sn. Hafize Gaye Erkan’ın enflasyon raporunda bahsetmiş olduğu yeni TL tasarruf araçlarının devreye gireceğini düşünüyorum. KKM hesapları 3 trilyon TL’yi aştı ancak bunun ekonomiye getirdiği yük de artık ciddi şekilde zorlayıcı. Dolayısıyla ekonomi yönetiminin de KKM’ye alternatif olacak ve Hazine üzerindeki yükü azaltacak yeni TL tasarruf araçlarını uygulamaya bu yıl bitmeden sunmasını bekliyorum. 2023 yılı bittiğinde KKM’den dönüşlerin yılın son çeyreğinde bugünden daha fazla olacağı görüşündeyim.” dedi.

Sonuç olarak, Türkiye'deki kur korumalı mevduat hesaplarının artan ilgisi ve döviz kuru hareketleri ekonomik görünümü şekillendirmeye devam ediyor. Analistler, 2023 yılının son çeyreğinde KKM hesaplarından dönüşlerin artırabileceğini ve ekonomi yönetiminin yeni tasarruf araçlarıyla alternatif çözümler sunulabileceğini öngörüyor.

****
Kur Korumalı Mevduat (KKM) nedir?

Kur Korumalı Mevduat (KKM), Türk Lirası (TL) mevduatlarını döviz kurundaki dalgalanmalardan korumak için oluşturulmuş bir mevduat türüdür. KKM'de, TL mevduat sahipleri, mevduatlarını dolar, euro veya sterlin gibi bir döviz cinsine endeksleyebilirler. Bu sayede, döviz kurundaki artışlar, mevduat sahiplerine kur farkı olarak yansıtılır. Döviz kurundaki azalmalar ise, mevduat sahiplerine zarar olarak yansıtılmaz.

KKM, 20 Aralık 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulmuştur. KKM, TL'nin değer kaybetmesini engellemek ve yabancı paraya olan talebi azaltmak amacıyla tasarlanmıştır.

KKM, Türk Lirası mevduatlarını döviz kurundaki dalgalanmalardan korumak isteyenler için bir avantajdır. KKM ile mevduat sahipleri, döviz kurundaki dalgalanmalara rağmen, TL mevduatlarından faiz geliri elde edebilirler.

Ancak, KKM'nin bazı dezavantajları da vardır. KKM, mevduat sahiplerine daha düşük faiz getirisi sunar. Ayrıca, KKM'den para çekmek için belirli bir süre beklemek gerekir.

KKM, Türk Lirası'nın değer kaybetmesini engellemek ve yabancı paraya olan talebi azaltmak amacıyla tasarlanmıştır. KKM'nin başarılı olup olmayacağı, henüz net olarak bilinmemektedir. Ancak, KKM'nin Türk ekonomisi üzerinde olumlu bir etkisi olması beklenmektedir.