Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 30'dan yüzde 35 düzeyine yükseltti. Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Zeynep Ökten ve Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin faiz kararından hemen sonra Diriliş Postası ekonomi bölümüne faiz kararının etkilerini anlattılar.

Pınar KARAHAN / Özel

Prof. Dr. Zeynep Ökten: Sıkılaştırma devam edecek

Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Zeynep Ökten, TCMB faiz kararından hemen sonra Diriliş Postası ekonomi bölümüne faiz kararının etkilerini anlattı. Ökten, faiz kararının piyasaların beklediği gibi olduğunu belirterek, " Merkez bankası faiz oranları piyasaların beklediği gibi 500 baz puan ve metinden de şunu anlayabiliyoruz. Bu sıkılaştırma devam edecek. Yani gelecek dönemlerde de, aylarda da Merkez Bankası faiz artırmaya devam edecek." dedi.
Ökten, faiz kararının enflasyonla mücadelede önemli bir adım olduğunu belirterek, "Faizin artırılması, TL'nin değer kazanmasına ve enflasyon beklentilerinin düşürülmesine yardımcı olacaktır. Ancak, faiz kararının enflasyon üzerinde tam olarak ne kadar etkili olacağı henüz belli değil." diye konuştu.

Enflasyonun yüzde 33'ü aşacağı tahmin ediliyor

Ökten, faiz kararının jeopolitik riskleri de dikkate aldığını belirterek, " Yeni metne giren en önemli gelişmelerden bir tanesi jeopolitik riskleri de artık sisteme dahil etmişler. Dolayısıyla yanı başımızda olan bu savaşın Türkiye enflasyonun etkisinde dikkate alacaktır merkez bankası." dedi.
Ökten, enflasyonun da tahmin aralığının üst düzeyde gerçekleşeceği tahmin edildiğini belirterek, "Enflasyonun da tahmin aralığının üst düzeyde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Fakat daha önemlisi, tabii gelecek ayda açıklanacak olan enflasyon raporunda enflasyon oranlarında kaçar revize edileceği ya da revize edilip edilmeyeceği hepsi bizim için önemli mi? Çünkü yüzde 33 enflasyon şu anda bizim için çok da birşey görünmüyor yani. Fazla İyimser bir tahmin olarak görünüyor. Çünkü beklentilerimiz yüzde 33 enflasyonun gelecek senede tutulamayacağı üzerine." diye konuştu.

TCMB'nin faiz kararı piyasalarda olumlu karşılandı

Karar sonrası Borsa İstanbul'da pozitif fiyatlama yaşandı. BIST 100 endeksi, karardan hemen sonra yaklaşık yüzde 2 yükselerek 7.200 seviyesini aştı. Dolar/TL kuru ise karar sonrası kısa süreli yükselişin ardından önceki seviyesine geri döndü.


Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin, TCMB'nin faiz kararının piyasalarda olumlu karşılandığını belirterek, "Beklentilerin karşılanması ve şeffaf bir politika yürütülmesi güven sağladı" dedi.

MERKEZ BANKASI BEKLENTİLERİ KARŞILADI

Ekin, “Merkez Bankası’nın yayınladığı faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda önceki ifadelerin bir çoğuna yeniden yer verilirken son günlerde yaşanan jeopolitik gelişmelerin, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturabileceği eklenilmiş. İstenilenin Türk Lirasına olan talebin artması olduğu ifade edilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edileceği belirtilmiş. Önümüzdeki dönemde piyasada bulunan likidite bolluğunu önleme adımları için ilave gelecek adımlar ise henüz açıklanmamış görünüyor.” dedi.
Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin, TCMB'nin faiz kararının piyasalarda olumlu karşılandığını belirterek, faizin artırılmasının TL'nin değer kazanmasına ve enflasyon beklentilerinin düşürülmesine yardımcı olacağını söyledi. “Mevduat faizlerinin cazip olması ancak TL yatırımlarının uzun süreli bankalara yatırılmasını sağlayacaktır. Hala reel getirinin enflasyon getirisinin gerisinde olması yatırımcılar tarafından Türk Lirası dışında yada Türk Lirası ile olacaksa da enflasyon üzerinde ve/veya enflasyon karşılığında getiri sağlayan alternatif yatırım aracı arayışına neden oluyor. Karar sonrası Borsa İstanbul’da pozitif fiyatlama olarak karşılık buldu. Beklentileri karşılayan bir karar olması ve daha önce belirtilen kademeli etki analizleri ile şeffaf bir politika yönetiliyor olması piyasada güven temini sağladı. Merkez bankası kararı sonrasında sektör endeksleri arasından en çok artan sektör turizm oldu. Dolar kurunda yatay pozitif başladığı güne yatay olarak devam etmeye başladı diyebiliriz.”
“Merkez Bankası kararı sonrası yeniden piyasada bilanço takvimi fiyatlamalarının baskın kalmasını bekliyoruz. Beraberinde jeopolitik gelişmelerin tedirginliği sürerken yatırımcıların haber akışını takip etmelerinde fayda olacaktır.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 23 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek.” dedi.