Sağlıkçıların uğradığı şiddete sonunda ‘dur’ diyecek yeni bir uygulama geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık sektöründe şiddet olaylarına karşı bir önlem olarak "Gri Kod" adı verilen bir uygulamanın başlatılacağını duyurdu. Özellikle doktorlar ile hastalar arasındaki ölüme kadar götüren kavgaların önüne artık ‘gri kod’ uygulaması ile geçilmesi planlanıyor.

DEMET İLCE / RÖPORTAJ

" Gri Kod" uygulaması, sağlık çalışanlarına ve hastanelere şiddet olaylarına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etme yetkisi veren bir sistem aslında. Bu kodun amacı, şiddet olaylarını önlemek veya hızlı bir şekilde kontrol altına almak için güvenlik güçlerini ve hastane personelini işbirliği içinde hareket ettirmek. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Gri kod uygulamasını Diriliş Postası’na anlattı.

"Beyaz Kod" ve "Gri Kod" nedir ve aralarındaki fark nedir?

"Beyaz Kod" ve "Gri Kod" iki farklı kodlama sistemi olarak kullanılıyor. Bundan bahsedecek olursam; beyaz kod, şiddet olayları gerçekleştiğinde hemen adli sürecin başlatılmasını ifade eder. Ancak Sağlık Bakanı Koca, bazen sağlık çalışanlarının bu kodu vermek konusunda çekingen davrandığını belirtti. Gri Kod ise şiddet eğilimi gösteren durumların daha erken aşamada tanımlanması ve önlenmesi amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi, olası şiddet olaylarına müdahale etmek üzere hazır bekler.

"Gri Kod" uygulaması nasıl çalışacak?

"Gri Kod" verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisinin bu durumdan haberdar olduğu belirtiliyor. Hastane polisi, Beyaz Kod gerektirebilecek bir olayın veya şiddet olayının olasılığını bildirir. Kolluk kuvvetleri, "Gri Kod" durumunda hazır bir şekilde beklemeye alınır. Bu uygulama İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde devreye konulacak ve yazılımı tamamlandığında başlayacaktır.

Gri Kod sağlık alanında ne gibi faydalar sağlayabilir?

"Gri Kod" uygulamasının sağlık sektöründe potansiyel olarak birçok fayda sağlayabileceği düşünülebilir. Bu faydaları beş başlık altında toplayabiliriz.

Şiddet Olaylarını Önleme: "Gri Kod", şiddet eğilimleri veya tehditlerini daha erken aşamada tanımlamak için kullanılabileceği için şiddet olaylarını önleme potansiyeline sahiptir. Bu sayede sağlık çalışanları ve hastane personeli daha güvende hissedebilir.

Hızlı Müdahale: "Gri Kod" verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi hızlı bir şekilde olay yerine gelebilir. Bu, şiddet olaylarının hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasını sağlar ve daha fazla zararın önlenmesine yardımcı olabilir.

Sağlık Çalışanlarının Güvende Hissi: Sağlık çalışanları, kendilerini tehdit altında hissetmeden daha iyi bir çalışma ortamında hizmet verebilirler. Bu da sağlık hizmetlerinin kalitesini artırabilir.

İşbirliği: "Gri Kod" uygulaması, güvenlik güçleri ile hastane personeli arasında işbirliğini teşvik eder. Bu işbirliği sayesinde şiddet olaylarına daha etkili bir şekilde müdahale edilebilir.

Adli Süreçlerin İyileştirilmesi: "Gri Kod" ile şiddet olaylarının daha erken aşamada rapor edilmesi, adli süreçlerin başlatılmasını kolaylaştırabilir. Bu da şiddet olaylarının adalete intikal etmesini sağlar.