Dolar/TL, faiz kararı sonrası düşüşünün ardından yükselme eğilimine girmesini Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu Diriliş Postası’na değerlendi.
Pınar Karahan /Özel
Merkez Bankası'nın faiz kararının etkisi kısa sürdü…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ( TCMB) politika faizini 750 baz puanla beklentilerin üzerinde artırarak yüzde 25'e çıkarmasının ardından düşüş eğiliminde bir seyir izleyen dolar/TL, 25,2784 ile 26 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi test etti. Dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 5,2 altında 25,7874'ten tamamladı.
Dolar/TL, faiz kararı sonrası düşüşünün ardından yükselme eğilimine girmesini Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu Diriliş Postası’na değerlendi.
Merkez Bankası'nın faiz artışının, dolar/TL kurundaki düşüşü geçici olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu “Merkez Bankası, 24 Ağustos 2023 tarihinde yaptığı toplantıda politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25'e yükseltti. Bu, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış oldu ve dolar/TL kurunu yaklaşık 2 lira düşürdü. Ancak, dolar/TL kuru bugün yeniden yükselişe geçtiğini görüyoruz.” dedi.
Ayanoğlu, yatırımcıların riskten kaçınması ve ihracatçıların döviz talebinin kurdaki düşüşün kısa sürede tersine dönmesine neden olduğunu belirterek, “Elinde nakit bulunduran yatırımcılar, riskten kaçınmak için döviz talebinde bulundular. Bu talebin artması, döviz kurunun yükselmesine neden olur. Ayrıca İhracatçılar, ithalat yaptıkları için dövize ihtiyaç duyarlar. Döviz kurunun düştüğü durumlarda, ihracatçılar daha fazla döviz satarak kazanç elde eder. Bu da döviz talebini artırarak kur yükselişini destekler. Diğer başka bir sebep ise, Döviz piyasasında arz talep dengesi bozulursa, döviz kurunda yükseliş görülür. Bu durum, serbest piyasa ekonomisinin temel bir özelliğidir.” dedi.
“İş dünyası üretim ve istihdam istiyor”
Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, merkez bankasının faiz artırımına farklı bir bakış açısından değerlendirerek iş dünyası için olumsuz etkilerini sıraladı. Ayanoğlu, Faiz artışının en önemli etkisi, kredi faizlerini yükseltmesi oldu. Bu, şirketler ve tüketiciler için kredi çekmeyi zorlaştıracak ve ekonomiyi yavaşlatacak. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesini de zorlaştıracaktır. Faiz artışının bir diğer önemli etkisi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminin etkisini azaltması oldu. KKM, kurdaki artışlardan korunmak isteyen vatandaşlara yüksek faiz oranlarıyla TL mevduat açmayı teşvik ediyordu. Ancak, faiz artışıyla birlikte KKM'nin cazibesi de azaldı.” dedi.
Ayanoğlu’na göre, Merkez Bankası'nın faiz artışının etkisini göstermesi için en az birkaç ay geçmesi gerekiyor. Bu süreçte, Merkez Bankası'nın diğer politika araçlarını da kullanması gerekebilir olabileceğini belirtti.
İş dünyası temsilcileri, Merkez Bankası'nın faiz artışının yanı sıra, üretim ve istihdamı destekleyen politikalar da uygulamasını istediğini belirten Ayanoğlu.“Bu politikalar arasında, vergi indirimleri, teşvikler ve altyapı yatırımları yer almalı.” dedi.
Son olarak Ayanoğlu, “Serbest piyasadaki arz-talep dengesinin de değişmiş olması, dolar/TL kurunda yükselişe neden olabilir. Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı, TL'nin değerini artırmayı ve döviz talebini azaltmayı hedeflemektedir. Ancak, bu hedefin kısa vadede gerçekleşmesi mümkün görünmemektedir. Bu nedenle, serbest piyasada dolar talebi artmaya devam edebilir ve dolar/TL kuru yükselmeye devam edebilir.”diye belirtti.