Günümüzde hem sağlık açısından hem de görüntü açısından zayıf olmak artık popüler hale geldi. Zayıflamak için egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek, en doğru yöntem olsa da kimileri bu yöntemler yerine zayıflama ilaçları kullanıyor. Kısa sürede zahmetsiz kilo vermeyi vadeden bu ilaçların ise sağlığa ciddi zararları oluyor. Ozempic benzeri kilo verme ilaçlarının mide felcine sebep olabileceği iddia edildi.
DEMET İLCE / RÖPORTAJ
Yanlış beslenme, viral enfeksiyonlar, diyabet, cerrahi operasyonlar mide felcine en çok neden olabilecek durumlardır. Diyabetik gastroparezi olarak da bilinen mide felcine ozempic benzeri ilaçların neden olabileceği de belirtiliyor. Fakat Gastroenteroloji Uzmanı / Dahiliye Uzmanı Prof.Dr. Aytaç Atamer, bu ilaçların bizim anladığımız şekilde mide felcine yol açmadığını, botoks uygulamalarının buna sebebiyet verdiğini söyledi.
Ozempic benzeri kilo verme ilaçları mide felcine sebep olur mu? Bu durum nasıl gerçekleşir?
Ozempic bir semaglutid adı verilen GLP-1 analoğudur. Bu, normalde vücudumuzda yemek yediğimizde kan şekeri yükseldikten sonra vücudumuzda Glukagon Peptit-1 adı verilen bir hormon salgılanmakta, bu da tokluk merkezimizi uyarmakta ve fazla yememizi engellemektedir. Bu aynı zamanda mide bağırsak hareketlerini de yavaşlatmaktadır. Bu ilaçlar bizim anladığımız anlamda mide felcine yol açmamaktadır. Mide felcine yol açabilecek bir ilaç özellikle son aylarda ortaya çıkan, botoks uygulamaları olmuştur.
Botoks uygulamaları mide felcine nasıl sebep olur?
Bu uygulamalar mide kaslarını felç etmekte ve bu şekilde mide bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kilo vermeyi sağlıyor. Bu ilaç ise hormonal yoldan etki göstermektedir. Gerektiği durumlarda eğer kiloyu biz kiloyu diyetle, kullandığımız ilaçlarla veremiyorsak, bu ilaçları kullanabiliriz. Ozempic adı verilen ilaç, ancak tiroid ve pankreasla ilgili hastalığı olanlar, tiroid kanseri ailesinde olanlarda kullanılmamasını tercih ettiğimiz, özellikle safra kesesi taşı olanlarla kullanılmamasını tavsiye ettiğimiz ilaçlardır. Bunlar, kilo vermeyi sağlayan ilaçlardır. Yan etkileri olarak şişkinlik yapabilir, bazen bulantıya neden olabilir ama tam anlamıyla bir mide felcine sebep olmaz. Burada mide felci yapan en önemli neden botoks uygulamalarıdır. Uygun bir botoks uygun olmayan bir hekim tarafından uygulanmadığı takdirde, mide kaslarında felce neden olmaktadır.