Koşmak, depresyon tedavisinde ilaç tedavisi kadar etkili olabilir; çığır açıcı bir çalışma, hastaların tedavi şeklini kökten değiştirebilecek bulgular ortaya koydu. Araştırmacılar ayrıca koşmanın bireyin fiziksel sağlığına antidepresanlardan daha fazla fayda sağladığını, antidepresanların ise zamanla olumsuz etkilerde bulunduğunu keşfetti. Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, koşmanın psikolojik tedavideki etkilerini Diriliş Postası’ndan Demet İlce’ye anlattı.
Demet İlce / RÖPORTAJ
Koşmanın en etkili egzersiz yöntemlerinden biri olduğunu biliyoruz. Özellikle açık havada yapılan koşunun kişiyi daha dinç hissettirdiği yadsınamaz bir gerçek. Peki, koşunun antidepresanlardan daha etkili olabileceğini düşündünüz mü? Koşmanın depresyon ve diğer psikolojik sorunlara ne gibi faydası olduğunu Özgenur Taşkın’a sorduk.
KOŞUNUN DEPRESYONA ETKİLERİ
Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın'ın aktardığına göre; koşmak depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltıyor. Düzenli egzersiz, mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırabiliyor. Koşu, endorfinlerin salgılanmasını teşvik ediyor. Bu, mutluluk hissi yaratan doğal bir kimyasal bileşik. Koşu, stresi azaltmaya da yardımcı olabiliyor. Düzenli olarak koşmak, stres seviyelerini düşürebiliyor. Ayrıca zihni sakinleştiriyor ve rahatlatıyor. Düşünme ve odaklanma fırsatı sunuyor.
Koşmak, kişinin fiziksel formunu ve sağlığını artırarak kendine güvenini artırabiliyor. Egzersiz, motivasyon, hedef belirleme ve öz-düzenleme becerilerini geliştirebiliyor. Koşu gruplarına katılmak veya yarışmalara katılmak, sosyal bağlantıları artırabiliyor.
Yine Taşkın’ın verdiği bilgilere göre koşu, düzenli bir uyku için yardımcı olabiliyor, bu da psikolojik sağlığı destekliyor. Ancak her birey için bu durum farklı.
Özgenur Taşkın, “Psikolojik desteğe ihtiyacınız varsa bir psikolog ile görüşmek her zaman en doğru seçenektir. Egzersizi sadece psikolojik sağlık destekleyici olarak hayatınıza ekleyebilirsiniz.” dedi.