Filistinli Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı operasyon tüm dünyada yankı uyandırdı. İşgalci İsrail’in de karşı saldırıya geçmesiyle ölü ve yaralı sayılarında her an artış yaşanmaya devam ediyor. Savaş ile beraber İsgalci İsrailli vatandaşların Türkiye’ye göç etmeye başladığı yönünde iddialar mevcut. Sosyal medyada dönen paylaşımlarda şimdiden İsrail göçüne karşı olanların sayısı artmış durumda.

DEMET İLCE / RÖPORTAJ

İsrail- Filistin savaşı devam ederken bir yandan da Türkiye ve diğer ülkelerin bu savaşa karşı nasıl bir tutum sergiledikleri anbean takip ediliyor. Son zamanlarda Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yumuşatıldığı gözlemlenirken geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu ilk kez yüz yüze bir araya gelmişti. Türkiye’nin söz konusu savaşa karşı arabulucu olup olmayacağı merak edilirken, İsraillilerin Türkiye’ye göçü iddiasının gerçek olması durumunda Türkiye’nin nasıl bir politika sergileyeceği de merak ediliyor. Peki, bu iddia gerçek mi? İsrailli göçü ile Suriyeli ve Ukraynalı mülteci göçüne aynı mı bakmalıyız? Siyaset Bilimci Nurşin Ateşoğlu Güney, sözde İsrailli göçünü Türkiye İsrail ilişkileri bağlamında değerlendirdi.

Savaş ile birlikte İsrailli vatandaşların Türkiye’ye göç etmeye başladığına yönelik sosyal medyada dolaşan videolar var. Gerçekten Türkiye’ye bir göç mü başladı?

İsrailli vatandaşların Türkiye’de özellikle Antalya bölgesine yöneldiği yönünde haberler alıyoruz. Bu çok şaşırtıcı değil. İlk olarak Türkiye’nin çatışmadan uzak ve oldukça güvenilir bir yer olması bu tercih üzerinde etkili oluyor. İkinci olarak İsraillilerin bir turizm destinasyonu olarak Türkiye’yi hep tercih etmiş olmaları ve iki ülke arasındaki normalleşme ile birlikte bu hareketliliğin hızlandırıyor. Hamas’ın saldırısı sonrasında İsraillilerin Antalya’yı tercih etmesindeki en önemli nedenlerden bunlar.

Avrupa Komisyonu, AB ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşmasının yenilenmesi gerektiğini söylüyor. Böyle bir anlaşmaya gerek var mı, yapılır mı?

AB ile ilgili bundan önce yaşanan bu konudaki problemleri hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin belirli taleplerinin yerine gelmesi mümkün olmadan böyle bir anlaşmanın kısa vadede gerçekleşeceğini sanmıyorum.

İsraillilerin göçü ile Ukraynalı ve Suriyelilerin göçünü aynı kefeye koyabilir miyiz? Ne farkı var?

Hamas ve İsrail yönetimi arasında Gazze’de süregelen savaş halinde Türkiye’ye yönelik ciddi bir mülteci akını olacağı kanısında değilim. Olayın dinamikleri çok farklı.

Göç eden İsrailli vatandaşların Türkiye’de kalıcı olacağına inanıyor musunuz?

İsraillilerin kendi ülkelerindeki savaş hali nedeniyle Türkiye’ye yönelmelerinin kalıcı olacağını sanmıyorum. Savaş sonrasında bu insanların kendi ülkelerine bir şekilde döneceklerine eminim. Dolayısıyla bunu Ukraynalı ve Suriyeli mültecilerden farklı konumlandırmak lazım. Bu insanların burada ya evleri ya akrabaları var. İsrailli vatandaşların Türkiye’de kalıcı olmak gibi bir niyetlerinin olduğunu düşünmüyorum.