İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabiliyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin öngörüsüne göre; 2050 yılına kadar iklim değişikliğiyle ilgili faktörler dünya çapında her yıl 250.000 kişinin hayatına mal olacak. 80 milyon kişinin yine 2050 yılına kadar açlık tehlikesiyle karşı karşıya ve bu insanların çoğu Afrika ve Asya’da yaşıyor.
DEMET İLCE / RÖPORTAJ
Dünya çapında sel baskınlarında 2°C ve 4°C'de %400 artış olması ve bu artışa bağlı olarak da ölümlerin önümüzdeki yıllarda iki katına çıkması bekleniyor. İklim değişikliğine bağlı olarak yine bulaşıcı hastalıklardan dolayı ölüm sayılarında da artış yaşanıyor. Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Levent’in Diriliş Postası’na aktardığına göre; iklim değişikliğine bağlı olarak insan sağlığı ciddi anlamda tehlikede. 1800’lü yıllardan itibaren günlük 1 derece sıcaklık artışının yaşandığını ve bu artışın sıtma, kolera gibi hastalıkları arttırdığını söyleyen Levent, iklim değişikliğinin insan sağlığına etkilerini tek tek sıraladı.
İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerinde etkileri neler?
Ülkemizde ve dünyada iklim değişikliği sonucunda fiziksel aktivitelerin azalması, bulaşıcı hastalıkların artması, duygu durum değişiklikleri gibi hastalıkları tartışmaktayız. İklim değişikliğinin sıcaklık artışına bağlı, dolaylı ve psikiyatrik etkilere bağlı etkisinden söz edebiliriz.
İklim değişikliği aşırı sıcaklıklara bağlı ciddi ölümler meydana getiriyor. 1800’lü yıllardan itibaren günlük 1 derece sıcaklık artışı olduğu tahmin ediliyor. Yine günlük maksimum sıcaklığın artışına bağlı olarak dünya genelinde yüz binlerce ölüm olduğu tahmin ediliyor.
İklim değişikliğinin sel olaylarının sayısında da artış meydana getirdi. Sel felaketlerine bağlı binlerce ölüm ve milyarlarca dolar zarar olduğu hesaplandı.
İklim değişikliğinin sıtma, kolera, virüs gibi salgın hastalıkların artmasına da neden olabiliyor. Öte yandan keneye bağlı bulaşıcı hastalıkların artışından da bahsedebiliriz. 2020’li yıllarda dünya genelinde yüz milyonlarca sıtma vakaları görüldü. Yine 2020 yılında sıtmaya bağlı 1 milyon 250 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Kolera gibi bakteri hastalıklarının sayısında da artış var. Kolera kirli içme suyuyla ve deniz suyuyla temasla ayrıca deniz mahsulleriyle bulaşabiliyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak rota virüs hastalığında da artışlar söz konusu. Rota virüs ortalama yıllık 500 bin çocuğun ölümüne sebep oluyor.
Ayrıca karbondioksit dışındaki hava kirleticilerin çoğu insan sağlığına zararlı. Bu hava kirletici gazlar dünya genelinde milyonlarca solunum yolu enfeksiyonlarına ve yüz binlerce erken ölüme sebep oluyor.
İklim değişikliği ekonomik ve sosyal bozulmaya sebep olabiliyor. Sel hareketlerine bağlı besine ulaşım ve tarımsal üretime erişim ciddi anlamda zorlaşıyor.
Sel, kuraklık, fırtına gibi şiddetli iklim olayları stres seviyesini arttırıyor. Afetlerden kaynaklanan travmaların şiddetinde artış oluyor ve anksiyeteler görülüyor. Uzun dönemde depresyon ve saldırganlık gibi psikiyatrik sorunları da beraberinde getirebiliyor.