Mide hastalıklarının başlıca sebebi "helicobacter pylori" bakterisinin enfeksiyonu olmakla birlikte genetik yatkınlık, asitli gıdaların aşırı tüketimi, alkol, sigara ve kahve alışkanlığı da yer alır. Günümüzün en yaygın hastalığı stres de mide rahatsızlıklarının sebepleri arasındadır. İş ve para ile ilgili sorunlar, ailevi problemler, özel hayatla ilgili sıkıntılar derken stres kaçınılmaz bir hal alır. Hemen hemen her yetişkin yoğun stres altındadır ve bu durum birçok hastalığı tetikleyebilir.

DEMET İLCE / RÖPORTAJ

Belki de milyonlarca insan mide rahatsızlığı ile karşı karşıya. En sık görülen mide hastalıklarının başında ise gastrit, helicobacter pylori, ülser, mide ekşimesi yer alıyor. Gastroenteroloji Uzmanı / Dahiliye Uzmanı Prof.Dr. Aytaç Atamer, stres ile mide rahatsızlıkları arasındaki bağlantıyı Diriliş Postası’na anlattı.

STRES REFLÜ VE ÜLSERE NEDEN OLUYOR!

“Stres, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda farklı yansımalarla kendini gösteren birçok problem oluşturabilir. Özellikle vücutta doğal bir şekilde ortaya çıkan stres, savaş ya da kaç tepkisini tetikleyerek, sindirim sisteminde değişikliklere neden olur.” diyen Atamer, stresin sebep olduğu mide hastalıklarını şu sözlerle anlattı:

“Sindirim sisteminde midedeki asit üretimini arttırır, midede asit üretilmesini arttırmaya bağlı olarak da reflü şikayetlerinin artmasına ve  midede zeminde problem varsa ülser oluşmasına neden olabilmektedir. Buna örnek olarak da stres ülserlerini verebiliriz. Stres nedeniyle yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketleri yavaşlayabilir. Yani mide boşalması yavaşlayabilir. Bu da şişkinlik, kabızlık gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Sindirim sistemi ile ilgili irritabl bağırsak sendromuna yol açabilir. Aynı zamanda kronik stres, bağışıklık sistemimizi zayıflatır. Bunun dışında stres durumlarında flora dediğimiz mikrobiyotada da değişiklikler oluşabilmekte ve bu değişiklikler hem immün stresimizi zayıflatabilmekte hem de gastrointestinal hastalıkların ve mide hastalıklarının oluşmasına neden olabilmektedir.”

“STRES GÜNÜMÜZÜN BİR HASTALIĞI”

Gastrointestinal sorunların da strese neden olabildiğini, bunun bir döngü şeklinde gerçekleştiğini belirten Atamer, “Mide bağırsak sistemimizle ortaya çıkan şikayetler ve sorunlar, stres yükünü arttırmakta ve artan stres de mide bağırsağını arttırmaktadır. Yani birbirini besleyen bir döngü şeklinde, gastrointestinal sorunlar da strese neden olmaktadır. Bu nedenle gastrointestinal sistemle ilgili psikolojik ya da psikiyatrik tedaviler verilmektedir. Stres günümüzün bir hastalığıdır. Bununla baş etmemizin yollarını da öğrenmemiz gerekmektedir.” dedi.