Günümüz teknoloji çağında 7’den 70’e herkesin elinde elektronik bir alet var. Telefon, tablet gibi cihazları kullanma yaşı ilkokul çağlarında başlar hale geldi. Aileler çocuklarına istediklerini yaptıramadıkları her an onları teknoloji ile kandırmaya başladı. Bu yöntem çocuklar yemek yemediğinde de uygulanmaya başlandı. Ailelere de büyük kolaylık sağlayan bu yöntemin zararlarını Çocuk Gelişimi Ayşenur Bekaroğlu anlattı.

DEMET İLCE / RÖPORTAJ

Çocuk büyütmenin ve yetiştirmenin aileler için ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bazı çocuklar yıkanmayı sevmezken, bazıları yemek yemeyi sevmiyor. Bazıları uyumayı sevmezken bazıları ders çalışmayı sevmiyor. Hemen hemen her aile, çocuklarında belirgin başlıca sıkıntılarla karşılaşabiliyor. Günümüzde hayatımızda teknoloji her ne kadar kolaylıklar sağlasa da çocuk yetiştirmede teknolojiyi kötü kullanıyoruz. Bunun en başında da yemek yerken çocuklara bir şeyler izletmek geliyor. Bu bir televizyon, telefon ya da tabletten eğlenceli videolar, çizgi filmler olabiliyor. Çocuk belki yemek yiyor ama aslında doyduğunu da aç olduğunu da anlamıyor. Farkına varmadan çocuğumuzun kalori almadan sağlıksız yetişmesine neden oluyoruz. Çocuklarda ekran karşısında yeme bozukluğunun sağlığa etkilerini ve neler yapılması gerektiğini sizler için derledik.

“ÇOCUKLARDA YEME BOZUKLUĞU YOK, AİLELERDE ÇOCUĞA EKRAN KARŞISINDA YEMEK VERME SORUNU VAR

“Çocuklar her bir gelişim basamağını nasıl öğreniyorsa aynı şekilde beslenmeyi de aşamalı bir şekilde, yaş dönemi geldiğinde öğrenmesi gerekir. Bu eforlu bir çalışmadır. Ebeveyni de yer yer yoran şey budur. Çünkü beslenme çoklu gelişim içerir.” diyen Bekaroğlu, aslında çocuklarda yeme bozukluğu olmadığını, ailelerde çocuğa ekran karşısında yemek verme sorunu olduğunu dile getirdi.

Yemek yerken hem yetişkinlerin becerilerinin de devreye girdiğini söyleyen Bekaroğlu, şunları aktardı:

“Çocukların kendiliğinden televizyon ya da ekran karşısında bağımlılığı diye bir şey yoktur. Bu, yetişkinin çocuğu yönlendirdiği bir sorundur. Yani çocuğun ekran karşısında yeme sorunu yok. Yetişkinin çocuğa ekran karşısında yemek verme sorunu var. Peki aileler buna neden düşer? Yetişkin, bu süreçle baş edemiyorsa, ne yapacağını bilemiyorsa en ilkel ve yanlış olduğunu kendisinin de bildiği bir yöntemi seçerek, ‘çocuğum aç kalmasındansa bari ekran karşısında üç beş lokma bir şey yesin’ düşüncesiyle hareket eder. Bu bir sapmadır çünkü bu, yetişkinin çaresizlik anındaki sapma refleksidir."

“EKRAN KARŞISINDA YEMEK YİYEN ÇOCUKLAR KALORİ KAZANAMIYOR”

“Beynin yemek yerken yemekle ilgilenmesi gerekiyor ki yediği besinleri ve tatlarını algılasın. Aynı zamanda sindirimini çalıştırsın.” diyen Bekaroğlu ekran karşısında yemek yemenin çocuklar için neden zararlı olduğunu şöyle anlattı:

“Çocuk ekran karşısında yemek yerken, beyni yemek aktivitesini başlatmıyor. Çünkü ekranla meşguldür. Dolayısıyla normal akranlarına göre 3-5 lokma yiyen çocuğun kilo artışı, ekran karşısında 3-5 tabak yiyen çocuktan çok daha fazladır. Ekran karşısında yemek yiyen çocuklar pek de kalori kazanımı elde edemiyor. Bu da ilerleyen süreçlerde obeziteye ve halk arasında bilinen manken hastalığı denilen sapmalara sebep olabiliyor. Bebeğin bedeni gelişmiyor, beynine yeterince kan ulaşmıyor.”

“AZ AZ VE SIK SIK BESLENME YÖNTEMİNİ TERCİH ETMELİYİZ”

Ekranın karşısında olmadan yemek yemeyen çocukları, bu özelliklerinden nasıl vazgeçirebileceğimizi anlatan Bekaroğlu, az az ve sık sık beslenme yöntemini tercih etmemiz gerektiğini belirtti.

Yetişkinin kriz anını yönetmeyi öğrenmesi gerektiğini de aktaran Bekaroğlu, ailelerin çocukları ile kurduğu ilişkiyi geliştirmesi gerektiğini söyledi. Yemek saatinin de bir oyun saati olduğunu söyleyen uzman isim,

“Kritik konumuz şu; oyun, oyun, oyun… Sadece ne oynadığın önemli. Oyunun konu başlığı önemli. Yemek esnasında çocuğun yemeklerle oyun oynamasına izin vermek gerekir. Bu, sınırsızlık anlamına gelmez. İllaki sınır vereceğiz. Ama katı sınırlara gerek yok. Biraz daha esnetebiliriz. Ortalık dağılabilir, üstü başı kirlenebilir. Böyle böyle öğrenecek. Şunu hatırlamak lazım: Hiç kimse anne karnında yemek yemeyi öğrenerek dünyaya gelmedi. O da öğrenecek. Sadece biraz zaman, biraz sabır, bolca sevgi, oyun ve lgiyle, çocuklar bu süreci sağlıklı bir şekilde, kısa sürede aşarlar.”

sözlerini ekledi.