Türkiye, Sancaktepe’de inşaat alanında su birikintisinde boğularak hayatını kaybeden 7,9, 11 yaşındaki Berat, Baran ve Batuhan’ın ölüm haberiyle sarsıldı. Evlerinin önünde oynarken kaybolan çocukların cesetleri, arama çalışmalarının 34. saatinde evden 500 metre ötedeki İstanbul Valiliği ve AKP’li Sancaktepe Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü inşaatın temelinde bulundu. Belediye, ihmal olmadığını, tedbir alındığını açıkladı fakat olayın aslı henüz ortaya çıkmadı.

DEMET İLCE /  RÖPORTAJ

Oyun oynarken İstanbul Sancaktepe’de bir inşaat alanının su dolu temeline düşerek hayatını kaybeden üç kardeş yürekleri sızlattı. Yaşanan olayın bir ihmal sonucu meydana gelip gelmediği merak ediliyor. Peki, üç kardeşi ihmal mi öldürdü? İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nuri Bingöl ve A Sınıfı İGU ve Maden Mühendisi Erdinç Günay inşaat alanlarında alınması gereken önlemleri Diriliş Postası’na anlattı.

Üç kardeşin boğulup ölmesine sizce ne sebep oldu? Ne gibi önlemler alınması gerekirdi? Bu olay bir ihmal sonucu mu yaşandı?

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nuri Bingöl: Yaşanan bu olayda yeteri kadar tedbir alındığını düşünmüyorum. İnşaat alanının uzun süredir boş durduğu belirtiliyor, 1 buçuk sene kadar. Öncelikle müteahhit, firma ve kısmen arsa sahipleri gerekli önlemleri almalıydı. Buraya çocuklar, hayvanlar dahil kimsenin girişinin yapılamaması için sağlam, güvenli bariyerler koymalıydı. Hatta bir bekçi veya güvenlik görevlisi tahsis etmeliydi. İlgili ilçe belediyesi ise denetleme görevini ihmal etmiştir. Bu gibi boş alanların denetlenmesi gerekir, kaldı ki küresel ısınma sebepli çok büyük yağışların beklendiği birkaç gün öncesinden bu tip göletlerin oluşturabileceği aşikarken.

Ancak asıl vahim olanı bu çukurun uzun süredir açık bırakılması, belediyenin yine çok büyük ihmali olduğunu düşünüyorum. Bu çukurun kapatılması gerekirdi, üstelik birkaç kamyon hafriyatın atık bölgesi yerine bu çukura yönlendirilmesi kadar basit bir işti. Böyle bir çukur olmasa gölet oluşmayacaktı.

Belediye “ihmal yok tedbir aldık” açıklamasını yapmış, yeteri kadar tedbir alındığını düşünüyor musunuz?

İş güvenliğinde kural şudur; tehlike yoksa riski de yoktur yani bu durumda çukur yoksa gölet oluşmaz.  Dolayısıyla bu çukurun uzun süre kalmasında da belediyenin büyük bir ihmali olduğunu düşünüyorum.

İnşaat alanında alınması gereken önlemler nelerdi?

A Sınıfı İGU ve Maden Mühendisi Erdinç Günay: Muhtemelen son günlerde yaşanan aşırı yağış nedeniyle, inşaat temelinde yağmur suları birikerek gölet oluşmuş bulunmaktadır.

İnşaatın etrafı saç ondülin ile çevrili olmasına karşın, tabi ki küçük çocukların bu kuralı ihlal etmesi olasılığı bulunacağı için, oyun oynamak vb nedenlerle içeri girebilme olasılıklarını düşünmekte gerekir.

Bu tür su birikintisi oluşması halinde yapılacak en doğru ve yasal mevzuat bakımından da işverenin soruluğunda bu suyun motopompla tahliye edilmesi gerekir.

İnşaata tabi ki bekçi olmalı ama sadece bekçi olması yeterli olmayacağı gibi, bekçiye rağmen içeri giren çocukların bu kazaya uğramayacağı önlemlerin alınması gerekirdi.

30.06.2012 tarihinde yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun en büyük özelliği, daha önce reaktif önlemler olarak bilinen ( inşaat etrafının ihata altına alınması, içer girmek yasaktır yazısının asılması ve bekçi bulundurulması vb önlemler) tedbirler yeterli görülmemesi üzerine, Proaktif önlemlerin alınması önerilmektedir. ( Yani içeri çocuk dahi girse bu su birikintisi veya gölette boğulmamalı) Peki bu nasıl olacak, tabi ki riski ortadan kaldırarak sağlayabilirsiniz. Tabi orada biriken suyun boşaltılması gerekirdi.

Bunu da o inşaatın iş güvenliği uzmanı, işveren veya işveren vekiline durumu raporlayıp, süratle suyun boşaltılması için önlem alınmasını söylemesi gerekirdi.