Artvin’de yaşanan afetin acısı tüm ülkeyi sardı. Aralarında bir de minik yavrunun bulunduğu kayıplar hala aranıyor…

Herkes facianın nedenini sorgularken, can kayıplarının şifresi Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun konuşmasında gizliydi. Metrekareye 255 kilogram yağış düştüğünü belirten Bakan Eroğlu, 500 yılda bir gelen yağışlardan bahsetti.

Bakan Eroğlu, bakan değil de bilim adamı kimliğiyle konuşsaydı, daha acı şeyler söyleyecekti. Bunu biliyoruz çünkü Bakan Eroğlu, İstanbul’da İSKİ Genel Müdürü olduğu günden beri 500 yıllık yağışlara karşı halkı ve devleti uyarıyor. Bakan Eroğlu’nun en büyük uyarısı İstanbul için. Eroğlu, İSKİ Genel Müdürü ünvanlıyla gönderdiği resmi yazılarda, İstanbul’un 58 noktasının Nisan 1997 sonuna kadar acilen boşaltılmasını istemişti. Bürokrasi nedeniyle uyarıları havada kalan Eroğlu, “Sel yukarıdan aşağı çığ etkisi yaparak gelecek, binaları bıçak gibi kesecek. Önüne ne çıkarsa yıkıp geçecek, Haliç’i dolduracak” demişti.

Aradan yıllar geçti. Bu tehlikeli noktalarda önemli çalışmalar yapıldı. Dereler ıslah edildi. Ancak 2009 yılının Eylül ayında yaşanan sel felaketinde İstanbul’da 31 kişi öldü. İkitelli Basın Ekspres Yolu’nda Ayamama Deresi’nin taşmasıyla işe giden servis ve belediye otobüsleriyle özel araçlar sular altında kaldı. Araçların ve otobüslerin üzerlerinde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmayı beklerken ekranlara yansıyan halleri hala gözümüzün önünden gitmiyor.

Demek ki bir yerlerde hala eksiklikler var. Bakan Eroğlu’nun Artvin’de bahsettiği 500 yıllık yağışların küçük bir örneğiydi 2009’da İstanbul’da yaşananlar. Endişeliyiz çünkü ‘40 metrenin altında kalan yerlerde yapılaşma olmamalı’ yazan bölgelerde yerleşim birimleri var. Eğitim kurumları, kreşler, hastaneler var… İstanbul’un en tehlikeli noktaları ise Ayamama, Alibeyköy, Kâğıthane, Kurbağalı ve Küçüksu Deresi.

Bakan Eroğlu, Artvin’de söyleyeceklerini söyleyemedi ama bu işlerin tam adresi de kendi bakanlığı. Eroğlu’nun hocalık yaptığı üniversiteler de dâhil olmak üzere çok sayıda Karadenizli bilim adamı yıllardır uyarıyor.

Yeri gelmişken İstanbul’un tehlikeli noktalarını belirtelim ki buralarda yaşayanlar aşırı yağışlarda tedbiri elden bırakmasın.

Avrupa Yakası: Eyüp: Kağıthane, Alibeyköy, Küçükköy (Alibeyköy dere), Eyüpiçi, Bakırköy: Tavukçu, Ayamama, Kanlıkuyu (Florya), Beyoğlu: Baruthane, Kağıthane, Beşiktaş: Baltalimanı, Ortaköy, Ihlamur, Kağıthane: Kağıthane, Sulan Caddesi, Ferman Sokak, Galata, Keçidere, Ayazağa(Çömlekçi), Şişli: Baruthane, Kağıthane, Tarabya, İstinye, Baltalimanı, Ayazağa (Çömlekçi), Bahçelievler: Tavukçu, Ayamama, Sarıyer: Sarıyer, Çayırbaşı, Tarabya, İstinye, Baltalimanı, Ayazağa (Çömlekçi), Zeytinburnu: 10. Yıl (Topkapı), Ayvalı, Çırpıcı, Bayrampaşa: Ayvalı, Gaziosmanpaşa: Küçükköy (Alibeyköy dere), Güngören: Çırpıcı, Esenler: Ayvalı, Tavukçu, Bağcılar: Çırpıcı, Tavukçu, Küçükçekmece: Ayamama, Kanlıkuyu (Florya), Avcılar: Hadımköy, Haramidere, Büyükçekmece: Hadımköy, Haramidere, Çatalca: Hadımköy, Çatalca içi, Silivri: Aşağıdere (Kocadere), Kırlangıç, Karılar, Tuzlu, Kula, Beyciler Köyü (Bağlıkdere), Çayırdere.

Anadolu Yakası: Kadıköy: Seyitahmet, Kurbağalı, Turşucu, Çamaşırcı Üsküdar: Küçüksu, İstavroz, Kurbağalı, Ümraniye: Küçüksu, Kurbağalı, Paşaköy, Maltepe: Çamaşırcı, Büyükyalı (İdealtepe), Esenyurt, Tugay, Beykoz: Akbaba, Çubuklu, Küçüksu, Kartal: Tugay, Paşaköy, Pendik: Pendik, Kemikli, Kaynarca, Sultanbeyli: Uzun, Paşaköy, Tuzla: Tuzla, Tuzla ilçesi, Saz, Şile: Darlık, Göksu (Ağva).