Bu hafta eğitim ve öğretimin fiilen başladığı bir hafta. Uzun bir yaz tatilinin ardından öğretmenler okullarına döndü. Öğrenciler ve öğrenci velileri tatillerini bitirdi. Gündemimizde şimdi ise okullara kayıtlar var.

Okul ve öğretmen seçimi özellikle okula yeni başlayacak birinci sınıf öğrenci velilerinin yoğun mesai harcayacakları bir dönem. Bu dönem çocuğun eğitim ve öğretim hayatının ilk ve en önemli basamağı.

 Okul ve öğretmen seçimi çocuğun eğitiminin kilit noktasıdır. Sonraki süreçte okul-aile iş birliği, çocuğun okula daha fazla uyum göstermesinde ve daha başarılı olmasında önemli katkılar sağlayacaktır.

Okul, çocuğun gelişiminde yürüme koşma gibi önemli aşamalarından biridir. Bu aşamanın hayatımızda ilk olarak ortaya çıkması ve tekrarının da olmaması hem çocuk için, hem de aile için düzgün yönetilmesi gereken bir süreç olarak ortada durmaktadır. Çocuk yeni bir sosyal çevreye adım atarken, yeni insanlar, yeni bir ortam, yeni kuralların olması çocuğun bu duruma adapte olmasına zorlaştıracaktır.

Bu uyum döneminin sağlıklı olarak atlatılabilmesi için öncelikle çocuğun buna hazırlanması gerekir. Bu hazırlık aşamasını geçiren çocuk için yeni bir çevre olan okula adaptasyon süreci başlar ki, işte bu noktada okul ve öğretmen yeterliliği önem kazanır.

Okul seçiminde hem çocuğun ihtiyaçları hem de ailenin beklentileri ve imkânları göz önünde bulundurulmalıdır. Okul ile ilgili beklentiler gözden geçirilerek işe başlanmasında yarar var. O halde Okul seçiminde anne ve babalar nelere dikkat etmelidir?

-Çocuk “yapılanmış ortamlara” (işlerin yapılış sırasının önceden başkaları tarafından belirlendiği, yapılacak işlerin net ve tanımlı olduğu ortamlar) mı ihtiyaç duyuyor?

-Çocuk daha az yapılanmış ortamlara (yapılacak işlerin tanımlandığı ancak nasıl ve ne şekilde yapılacağını kendisine bırakan daha esnek ve özgün üretime izin verebilen ortamlar) mı ihtiyaç duyuyor?

-Çocuk fazladan ilgiye ihtiyaç duyuyor mu?

-Çocuk bir görevi tamamlamak için fazladan yardım ya da zamana ihtiyaç duyuyor mu?

-Çocuğun özel öğrenme ihtiyaçları (üstün zekâ, öğrenme güçlüğü vb.) var mı?

-Çocuk grupla öğrenme deneyimlerine açık mı?

-Çocuk tek başına çalışabiliyor mu?

-Ailenin okul ve eğitim ile ilgili genel beklenti ve değerleri nelerdir?

-Aile bütçesinin ne kadarlık bir kısmı okul için ayrılabilir?

-Aile bütçesinin ne kadarlık bir kısmı çocuğun okul dışı faaliyetleri için ayrılabilir? (Spor, sanat faaliyetleri vb.)

Okula başladığında çocuk, gerekli bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa erişmişse okula uyum konusunda daha az zorluk çeker. Çocuğun okula sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmesi için: Anne babadan ayrılıp, okulda yalnız kalabilecek, kendi arkadaşlarını seçebilecek olgunlukta olması, ayrıca okuma yazmayı öğrenebilecek kadar kavrama yeteneğini kazanmış olması uyum sürecin daha kısa sürede atlatılmasına olanak sağlayacaktır.

Önümüzdeki haftaki yazımızda devam edeceğiz inşallah.