Siz değerli okuyucularımın yorumlarından yola çıkarak…

Hepimizin mâlumu geç kalınmış bir erken seçim kapımızda. Bu erken seçimin birçok nedenini sayabilirsiniz. Lakin pek dillendirilmeyen ve bence önemli bir paya sahip olan temizlik süreçlerinin başarıya ulaşamaması. Buradaki kastım ciddi anlamda devletin, bürokrasinin, kamu ve parti teşkilatlarının kılcal damarlarına kadar sızmış tarif edilemeyen bir yapı. Bu yapı yer yer Erdoğan’ın ismini kullanıp tayin ve tasfiye yaparken yer yerde FETÖ ile işbirliği içerisinde Erdoğan sonrası sistemi dizayn etmekte. Erken seçim kararıyla birlikte öyle zannediyorum ki “tasfiye” süreci başarıya ulaşamayınca “tezkiye” süreciyle (yani sil baştan hareketiyle) birlikte yeni sistemin gerekleri yerine getirilmeye çalışılacak.

Yeni sistemle birlikte kuvvetler ayrılığı net bir biçimde görülürken halk direkt yönetime katılıyor. Bakanlar kurulu teknisyenlerden ibaret 7-8 kişilik bir kabine haline geliyor. Olması gerekende budur. Eski sistem “3Y Prensibi” üzerine işlerdi. Yok, Yavaş, Yarın. Öyle ki işi yapmaktan değil de yapmamaktan zevk alanlar oluşturuyordu eski sistemi. Bu sistem Recep Tayyip Erdoğan’ı da Devlet Bahçeli’yi de tüm siyasetçileri öğütür. Sistemi sil baştan tepeden tırnağa değiştirmemiz lazım. Bu ülkede tüm liderlerin hayaliydi “Başkanlık Sistemi”, hatıratlarını okursanız göreceksiniz. Bu eski sistem, bu çark, o liderleri değiştirdi ve liderler sadece istemekle kaldı. Çark dönüyor ve iyi niyet kurtarmıyor. O başkanlara, siyasilere kötü niyetlilerdi diyemeyiz. Eski sistemde “İyi niyet %2”, “Sistem/Çark %98”. Çark dönmeye devam ediyor ve liderler eziliyor. Sakın ha, eski sistemle başarıyı yakalarım diyen siyasilere, bürokratlara güvenmeyin. Bugün dümene sizde geçseniz eski sistemle beraber hiçbir şey yapamazsınız. Çarkın dişlileri arasında öğütülür gidersiniz.

Yazının girişinde neticelendirilmek istenen durumu arz ederken bu neticelendirmeyi işletecek sistemi de hemen yukarıda anlattım. Halk olarak irademizi ortaya koymalıyız. Zira bu erken seçim sürecinde ortaya bir takım tipler çıkacak. Bu genellikle AK Parti’ye yakın isimlerden olacak. Kamu içerisinde sansasyonel atamalar yaparak olumsuz algı oluşturmaya çalışacaklar. Ve Erdoğan’ın oyunu aşağı çekmek için birtakım söylemlerde bulunacaklar.  Örnek vermek gerekirse: Erken seçim ilanından hemen sonra Yusuf Ziya Kavakçı’nın Akit’teki FETÖ yazısı. Bunlar eski sistemdeki pastadan pay alıp yeni sistemde denklem dışına itilecek olanlar. Siyasi ikballeri ve ekonomik çıkarları zedelenecek bu gibi Truva atları çıkacaktır, aman dikkat…