Şükür ki hiçbir şey kaybetmeden, uğrunda herhangi bir şey feda edilmeden kazanılan bir zafer var ortada. Daha iyisi olsun, Türkiye büyüsün “Büyük Türkiye” olsun için “EVET” denilen güzel bir tercih. Millet değişimden yana tercih kullandı. Gelişim yönünde değişim istediğini ifade etti.

Hayır tercihinde bulunanlar yedi düvelin yalanlarına ikna olup, “Olduğumuz gibi devam edelim, biz böyle iyiyiz” tercihinde bulundu. Yani herhangi bir değişikliğin ne getirip ne götüreceğini hesap edemedi ya da etmek istemedi.

Lakin bu büyük zafer görülmemiş bir ittifaka karşı alındı. Dünyada etkileşimimiz olan Avrupa’sından Amerika’sına neredeyse tüm emperyalist haçlı zihniyeti “EVET” alınmasın diye karşı durdu ve kampanyalarda aktif mücadele etti. Emperyalist haçlı zihniyetinin desteklediği, beslediği tüm terör örgütleri DAEŞ’inden PKK’sına, FETÖ’sünden DHKP/C’sine yine aktif seçim kampanyası yürüttü ve bu uğurda mücadele etti. Böyle bir ittifaka karşı millet yine ferasetiyle rey kullandı.

Milletin %51’inden fazlası yeni bir hükümet sistemine ve Anayasa değişikliğine ‘EVET’ dedi. Evet, millet bu kararıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni onaylamıştır. %48’den fazlası ise ‘HAYIR’ tercihinde bulunmuştur. Burada dikkat edilirse aşağı yukarı birbirine yakın oranlarda bir seçim sonucu olduğunu gözlemlenmektedir. Bu sonucun ülkemiz adına demokrasinin işleyişi anlamında sevindirici tarafı olduğunu da ifade etmemiz lazım.

Tabii ki bu sonuçlarda değerlendirilmesi gereken, özeleştiri yapılması gereken çok şey vardır. Çünkü %48’den fazla bir kesime mevzu anlatılamamış ve inandırılamamıştır. Hata ya da kusur aramak abesle iştigaldir. Suçlu aramak nafile çabadır. Lakin şapkanın öne konulması gereken bir durumun olduğunu da göz ardı etmek mümkün değildir.

Netice itibariyle hukuken ve şeran “EVET” cephesi tarafından kazanılmış bir referandum sonucu vardır. Bundan sonrası için seçimler geçici; KARDEŞLİK, BİRLİK, BERABERLİK bakidir. Bu sonuç tüm Türkiye için hayırlara vesile olsun inşallah…

Orhan