Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı operasyonu ikinci haftasını doldurdu.

Onca zulüm, onca insan farklı yer ve tarihlerde ölürken “Savaşa Hayır” demek akıllarına bile gelmeyen veya aklılarında varsa bile bırakın yüksek sesle söylemeyi mırıldanmayı bile denemeyenler Afrin Operasyonu başlayınca hararetli birer “Savaşa Hayır” kampanyacısı kesildi. Bu furya halen de devam ediyor.

Savaşın iyi bir şey olduğunu aklı başında kimse iddia etmez. Başkaca bir çarenin kalmadığı gelinen şu noktada yalnızca Afrin Operasyonu vesilesiyle böyle söylemler hiç inandırıcı ve samimi gelmiyor.

Olayın başında ilk açıklamalar hepsi birer FETÖ kaçağı konumunda olanlardan geldi.Eski Today’s Zaman Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt, Tuncay Opçin, Emre Uslu, Bülent Keneş, İhsan Yılmaz ve FETÖ ile bağlantılı olduğu için kapatılan TUSKON Brüksel temsilcisi Serdar Yeşilyurt “Zeytin Dalı” operasyonunu eleştirdi. Kaçak Hayko Bağdat da bunu “işgal” olarak nitelendirdi.

Bu isimleri farklı kesimlerden farklı isimler takip etti.

Kobani bahanesiyle sokağa çağrı yaptıkları 6-8 Ekim olaylarında ve onca insanın ölmesinde hiç sorumlulukları ve katkıları yokmuş gibi HDP’liler yine sokak çağrısı yaptı. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve ÖDP Başkanlar kurulu Üyesi Alper Taş’ın açıklamaları takip etti.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB)  ‘Savaş bir halk sorunudur’ açıklamasının ardından CHP yetkilileri peş peşe Zeytin Dalı Harekâtı’nda Mehmetçik ile omuz omuza çarpışan ÖSO’ya terörist benzetmesi yaptı ve hedefe koydu.

Önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz başlattı furyayı. Sonrasında diğer isimler de katıldı. Eren Erdem: “Asıl vatan hainliği TSK’yı ÖSO gibi bir terör örgütüyle operasyona yollamaktır. ÖSO kimdir ya, kimdir bu çapulcu sürüsü, kimdir bu it sürüsü? Kimler bunları beslemiş? Kimler bunları bu hale getirmiş?” derken CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da “Azdan az, çoktan çok gider” diyerek güya savaş karşıtı açıklamalar yaptı.

CHP’nin bu skandal açıklamasını köşesine taşıyan Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan bile ‘ABD’si, Rusya’sı, Avrupa’sı, İran’ı, Arap dünyası ‘ÖSO teröristtir’ demezken, Bir tek CHP’nin ‘ÖSO teröristtir’ demesi, bana ne yalan söyleyeyim biraz tuhaf geliyor’ demek zorunda kalmış.

PYD’nin öldürdükten sonra yan yana dizip istiflediği ÖSO mensuplarının cesetlerini üstü açık bir TIR ile sokak sokak gezdirirken bunlardan “Savaşa Hayır” diye hiç duyduk mu?

Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin “Zeytin Dalı Harekâtı”na katılan Mehmetçik’e başarılar dileyerek, dua etmesinin yanında en kayda değer açıklama Erkin Koray’dan geldi:  “Şu anda bize lazım olan tek şey, Kıbrıs savaşından bu yana, ondan daha da ciddi bir savaşa girmiş olan ordumuzun, bu işten zaferle çıkmasıdır. Bunun aksini düşünen, bu işten katiyen kârlı çıkamayacaktır. Allah, hepimizin güvenliğini tesis için bu savaşa katılmış askerlerimizin yüreğine kuvvet versin.”

Herkes olmasa bile en azından belli bir kesimin  “teröristimi dokunma” diyemedikleri için, dolaylı yollarla “Savaşa Hayır” falan dedikleri bir ortamda serinkanlı bir şekilde, birlik ve beraberliği pekiştirerek geleceğe bakmak durumundayız.

Mert Fırat’ın 25 Ocak 2013’te yaptığı açıklamaların Zeytin Dalı Operasyonu için yeni yapılmış gibi servis edilmesi başka bir garabet. Böyle şeylere karşı da uyanık olunmalı.