Çok olmuştur değil mi gençler; sizleri çıkmaz sokağa sokup, hadi bakalım yolun açık olsun diyenler. Ama çoğu kere de kendi yolunuzu bulmanıza bu çıkmaz sokaklar yardımcı oldu değil mi?
Ha işte! Bugün, bu çıkmaz sokaklara girmemek için ya da girenlerin çıkmasını kolaylaştırmak için geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun Hoca’nın biz gençlere vermiş olduğu nasihatlara bir göz gezdirelim isterseniz.
Ahmet Hoca gözümüzün bebeği gençlerimiz diye başlıyor anlatmaya;
– Meraklı insan olun. Öğrenmenin başı merak etmektir. Üzerinize vazife olmayan şeyleri de merak edin. Mesala; en çok hangi filmin izlendiğini, en fazla hangi kitabın sattığını, hangi müzenin gezildiğini merak edin.
– Bir merakınız olsun. Güzel sanatlarla ilgili merakınız olsun. Yazmayı sevmiyorsanız bile okuyun. Koleksiyoner bir ruha sahip olun.
– Soru sorma alışkanlığınız olsun. Doğru adama, doğru soruyu sorun.
– Öğrenmeye doymayın. İşi, konuyu sadece ehlinden dinleyin. Kesin karar vermeden önce şüphe edin.
– İşlerinizi önem sırasına göre sıralamayı bilin. Avare kasnak gibi boşa dönmeyin.
– Danışın. Önce aklınıza; sonra gönlünüze; en sonunda da sizi hesapsız, kitapsız, menfaatsiz gönülden seven büyüklerinize danışın.
– Zamanlama konusunda dikkatli olun.
– Dikkatli olun. Öncelikle ağzınızdan çıkan söze, lafa dikkat edin. Laf olsun diye düşünmesen konuşmayın.
– Hafızanıza güvenmeyin. Devamlı not alın; kayıt tutun, arşiv yapın.
– Randevulara vaktinde gidin. Verdiğiniz sözü yerine getirin.
– Bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın. En büyük fazilet bilmiyorum diyebilmektir. Öğrenme, bilmediğini bildiğin anda başlar.
– İleri görüşlü olun. Yapacağınız projenin, başlayacağınız bir işin birkaç hamle sonrasını da düşünün, hesaplayın. Alternatifli çalışın.
– Gözlem ruhuna sahip olun. Bakan kör olmayın, can gözüyle bakın. Kafanızın yazılımını “bir iş nasıl olmaz” diye uyarlamayın.
– İnsan kıymetini bilin. Fakirlere, gariplere, muhtaçlara el uzatın. Allah’a şükrü, insanlara teşekkürü unutmayın.
Naçizane Ahmet Haluk Hoca’nın gençlere nasihatlerinden derlemiş olduğum tavsiyeleri sizlerle paylaştım. Tüm bu tavsiyelerin yanında siz genç kardeşlerime şunlarıda söylemek isterim; zihninizi kimseye kiraya vermeyin. En son FETÖ hadisesi, bize bir değil, birkaç nesle mal oldu. Hayatınızı yazarken kalemi başkasının tutmasına izin vermeyin…