"Sessiz katil" olarak adlandırılan bu ritim bozukluğunun, yetişkinlerin yaklaşık dörtte birini etkileyeceği düşünülüyordu. Ancak Danimarkalı uzmanlar, milyonlarca yetişkinin sağlık kayıtlarını inceleyerek riskin daha da yüksek olduğunu tespit etti.

Atriyal fibrilasyon adı verilen bu durumun kesin nedeni hala net değil, ancak şişmanlık sonucu yüksek tansiyonu olan kişilerde daha yaygın olduğu biliniyor. Aalborg Üniversitesi araştırmacıları, her beş kişiden ikisinin kalp yetmezliği riskiyle karşı karşıya olduğunu ve her beş kişiden birinin de felç geçirme olasılığı olduğunu buldu. 

 

DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'daki meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'daki meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi

45 YAŞ ÜSTÜ YETİŞKİNLER İNCELENDİ

Araştırmacılar, 45 yaş üstü 3,5 milyondan fazla Danimarkalı yetişkinin verilerini inceledi ve 23 yıllık bir takip sürecinde 360.000'den fazla katılımcıya atriyal fibrilasyon teşhisi konuldu. Diğer tıbbi durumları da hesaba katarak yapılan analizler, 2000-2010 ve 2011-2022 dönemlerindeki oranları karşılaştırdı.

Sonuçlar, 2000-2010 dönemindeki yüzde 24'lük genel riskin, 2011-2022 döneminde yüzde 31'e yükseldiğini gösterdi. Araştırmacılar, riskin erkekler arasında da arttığını belirtti.

Kalp yetmezliği, bu durumun en yaygın komplikasyonu olarak belirlendi, yaşam boyu yüzde 41 riskle. Bu, felç geçirme olasılığının neredeyse iki katı (%21) ve yaşam boyu kalp krizi riskinden yaklaşık dört kat daha fazla.

Araştırmacılar, bu bulguların atriyal fibrilasyonu olan hastalarda kalp yetmezliğini önleme stratejilerinin yanı sıra felç riskini azaltacak tedavilere olan kritik ihtiyacı vurguladığını ifade etti.

Editör: Merve Dere