İtalyan hükümeti, yüksek faiz oranlarıyla büyük karlar elde ettiğine inandığı bankalara ek vergiler uyguluyor.Pazartesi akşamı düzenlenen kabine toplantısında bankalar, bir defalık kredi faizi ile mevduat faizi arasındaki farktan 2024 Haziran sonuna kadar edindikleri gelir üzerinden %40 ek vergi alınması kabul edildi. Ek vergi sadece 2021'de kaydedilen faiz marjının 2022'deki faiz marjını minimum yüzde 3'ü aşarak önemli gelir eden bankalara uygulanacak.60 gün içinde meclis onayı alınırsa kararın yürürlüğe girmesi bekleniyor.
GELİR İLK DEFA EV ALACAKLARA KULLANILACAK
Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini tarafından düzenlenen basın toplantısında toplanan vergiler ilk kez ev alacaklara vergi indirimleri ve ipotek sübvansiyonlar için kullanılacağını söyledi. Salvini, ek verginin artan faiz oranlarından kaynaklandığını, etkilenen ailelere ve işletmelere yardım etmek için de kullanılacağını sözlerine ekledi. Ulusal bankacılar derneği Fabi'ye göre, Mart ayında yaklaşık bir milyon İtalyan aile, hane halkı maliyesindeki faiz oranlarındaki artış nedeniyle toplam 14,9 milyar euroyu bulan kredi ve ipotek ödemesini sağlayamadı.İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tagjani bir ay önce Avrupa Merkez Bankası'nı faiz oranlarını artırmayı bırakmaya çağırdı ve yüksek faiz oranlarının borçlular üzerinde ağır bir baskı oluşturduğunu ancak enflasyonu kontrol edemediğini söyledi.
SAĞLANACAK GELİR 3 MİLYAR EURO
Vergi düzenlemesi taksi plakalarını ve yabancı yatırımları içeren birden fazla konunun olduğu torba yasa tasarısında bulunuyor.
Bir seferlik ek vergi ücreti, İtalya Maliye Bakanlığı'na 3 milyar euro getiri bekleniyor. Karar piyasada sürpriz oldu ve banka hisselerinin düşmesine neden oldu. Ülkenin en büyük iki bankası olan Intesa Sanpaolo veUniCredit hisseleri gün içinde sırasıyla yüzde 8.67 ve yüzde 5.94 değer kaybetti. Hükümete ait olan Monte dei Paschi di Siena Hisseleri yüzde 10,83'ü ülkenin üçüncü büyük bankası olan Banco BPM'in hisseleri günü yüzde 9,9 düşüşle kapattı.