Pazar günü dünyada ilk defa demokrasi söylemiyle 5 milyondan fazla insan bir arada, aynı meydanda toplandı. Uzaktan görüntü ile bağlananlardan bahsetmiyorum, aynı mekâna toplananlardan hatta alan dolduğu için ulaşamadan geri dönen insanlardan hiç bahsetmiyorum. Sadece sınırları belli Yenikapı miting alanında toplanan milyonlardan bahsediyorum.

Dünya basını kameraların alışık olmadığı bu görüntüleri servis etti tüm dosta düşmana. Radyoları dinleyen kulaklar milyonların aynı anda haykırma sesini ilk defa duydular. Dünya gazeteleri insanlarla dolu tam sayfa bir fotoğrafı çok az basılı gördü. Tüm dünya bu görüntüler karşısında gerçekten şoke oldu. Milyonları bir araya toplayan şeyi anlamaya çalışıyorlardı. Ya hiç sahip olmadıkları ya da yitirdikleri bir şey. Sevenler imrendi, sevmeyenler öfkelerini gizleyemediler.

Büyük miting sonrası dünya basınında kirli kaos haberleri servis edilmeye başlandı. Gün boyunca Türkiye’de uçakların kalkmadığından, havalimanının kapatıldığından bahseden manşetler attılar. Son dakika haberler geçtiler.

Bu süreçte ülkelere göre beyanatlar ve beyanatlardan anlaşılanlar aşağı yukarı şöyleydi:

Amerika: “Erdoğan’ı indirebilseydik Müslümanlar’a karşı kazanacaktık. Planı Erdoğan ve Türkler bozdu. 40 yıllık gizli planımız 2 saatte bitti.”

İsrail:“Büyük projemiz bozuldu. Erdoğan’ın ne yaptığını anlamak mümkün değil. Erdoğan’ın inmesi için dua ediyoruz. Türkler korkutucu.”

İngiltere: “Bütün Müslüman ülkelerin yönetimini değiştirdik. Erdoğan ve Türkiye’nin yönetimini bu sefer değiştiremedik. Sinsice yaptığımız planlar cesurca engellendi.”

Almanya: “Erdoğanlı Türkiye’nin büyümesine engel olamıyoruz. 3. havalimanına bile engel olamadık. Türkler’i durduramıyoruz.”

Fransa: “Erdoğan 10 yıl daha devam ederse Avrupa, Türkiye’nin gerisinde kalacak. Türkler’i durdurmanın ya da bölmenin bir yolunu bulmalı.”

Çin:“Türkler tarihte bizi de yenmişlerdi şimdi Avrupa’ya korku salıyorlar. Erdoğan çok cesur.”

Çeçenistan: “Türkler’i kimse yenemez. Esir alamaz. Şehit olmak için birbirleriyle yarışıyorlar.”

Azerbaycan: “Türkiye’den başka lider ülke tanımayız. Erdoğan ne isterse yapmaya hazırız.”

Lübnan: “Biz darbecilerden kaçarak kurtulmaya çalıştık. Türkler ölüm pahasına darbecileri kaçırttılar. Bu milletin yenilmesi imkânsız. Amerika işgaline izin vermediler.”

Katar: “Erdoğan çok cesur bir lider. Önce İsrail sonra Amerika’ya meydan okudu. Türkiye’nin yanındayız. Ekonomik olarak ne istenirse yapabiliriz.”

Dünyadan ne tepki gelirse gelsin aslında hiç önemi yok. Zira bir gazinin kendisine duyguları sorulduğunda; “Allah bize gaziliği nasip etti inşallah şehadeti de nasip eder” duası milletimizin mevzuya bakışını ortaya koyuyor. Yani konu tamamen iman meselesidir, gerisi teferruattır…