Gavur ne demek?

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde ise “1. Dinsiz kimse 2.  Müslüman olmayan kimse  3. mec. Merhametsiz, acımasız” anlamlarıyla verilmiş. Bizim millet olarak “gâvur” sözcüğüne yüklediğimiz anlam ise zamanla daha çok üçüncü anlama kaymış. Bir kişide merhamet, acıma duygusu yoksa biz o kişiye “gâvur” demişiz.

Mesela bir kişi çevresinde acımasızlığıyla, çevresine zulmetmesiyle biliniyorsa özellikle eskiler o kişiden bahsederken “O ne gâvurdur, sen bilmezsin!” derler. Hiç kimse de bahsedilen kişinin bir gayrimüslim olduğunu düşünmez.

Gavur kimlere denmez?

Mesela bu bakış açısına göre İslam dışında herhangi bir dine mensup olan biri gâvur değildir. Aynı şekilde Müslüman olup insanlara zulmeden, gaddar olan,  merhametten nasipdar olamamış bir kimse ise gâvurdur.

Buna göre gayrimüslim olan şu kişilere gâvur dememiz mümkün değildir: Peygamberimizin (sav) amcası Ebu Talib, Müslüman olmadığı hâlde gâvur değildir. Çünkü hayatı boyunca Peygamberimizi (sav) ve sahabeleri koruyup kollamıştır. Hiçbir zaman zulmeden olmamış ve zulmedenlerden yana olmamıştır.

Kimlere denir?

İslam dünyasının sözde liderlerinin ve âdeta paraya tapan sermaye sahibi kapitalist Müslümanların zalim İsrail’e karşı sessiz kalarak zulme ortak olduğu bir zamanda, Filistin’de yaşanan zulme karşı direniş göstermek amacıyla Refah’a gelen ve zalimlerin yüzlerine karşı, “Siz zalimsiniz!” diye haykıran ve dozerin paletleri altında can veren Amerikalı genç kız Rachel Corrie… 24 yaşında, hayatının baharında, gâvur İsrail’in gâvur askerlerinin katlettiği bu gayrimüslim kıza gâvur diyebilir misiniz?

Ancak Müslüman olup da zalim olan ya da zalime ses çıkarmayıp zulmüne ortak olan veya zalimi dost edinen bir Müslüman’a gâvur demez misiniz? Mesela Hz. Hüseyin’i katleden Yezid ve ona ses çıkarmayan ya da onun zulmüne ortak olan Müslümanlar da gâvurdur bize göre… Anadolu’da hâlâ zalim birisinden bahsederken ona “Yezid” diyerek hakaret ederler.

Mısır’da Müslüman bir lidere askerî darbe yaparak yerine geçen, binlerce Müslüman’ı katleden, hapislere atan, işkence eden diktatör Sisi’ye gâvur demeyecek miyiz?

İsrail’deki zulme ses çıkarmayıp kendi saltanatı için zalimlerle dost olan, kendileri zevk ve sefa içinde yaşarken İslam dünyasındaki zulme, sefalete, açlığa duyarsız kalan Arap dünyasının liderleri ve Müslüman sermaye sahipleri gâvurun âlâsı değil midir?

Bir sürü Müslüman liderin canına kıyan, Müslümanlar’ın yüreğine korku salan, kendi saltanatı ve sefahatı için insanların dinî duygularını kullanarak kendine kul köle eden Haşhaşiler’in lideri Hasan Sabbah gâvurun önde gideni değil midir? Aynı şekilde hiçbir Müslüman’ın derdiyle dertlenmeyip zalimlere ve İslam düşmanlarına karşı hoşgörü deryası olup Müslümanlar’a bir damlasını çok gören; zalime pamuk, Müslüman’a demir yumruk olan, son darbe girişiminde yüzlerce Müslüman’ın ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına sebep olan modern Haşhaşi lideri Lanetullah’a ve onun kurşun askerlerine şimdi gâvur demeyecek miyiz? Demezsek onlardan farkımız kalmaz!..

Çünkü gâvura gâvur diyemeyen de gâvuru dost edinen de gâvurdur!..