2016 yılında en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye, ABD’nin ardından ikinci oldu. 2017 yılında da Mynamar’a kadar uzanan yardımlarımız devam etti.

Yardımları eleştirenlere anlatacak bir realitem var. Bunu iyi okuyup, eleştiren herkese anlatmalısınız. Hatta bu gerçeği dünya bilmeli ki, bizim kim olduğumuz iyi anlaşılsın.

Famıne… Kıtlık…

Türkiye ile İrlanda arasında unutulan tarihi bir bağ. Yıl 1845 İrlanda dilinde ‘Gorta Mor’ yani büyük kıtlık gerçekleşti. Yiyecek bulamayan bir milyon İrlandalı yaşamını yitirirken, 2 milyon İrlandalı da mülteci durumuna düştü. Olayın yaşandığı yıllarda kıta Avrupası sanayi devrimi ile gelen refahla zengin bir dönem geçirmekteydi. Aksine Osmanlı İmparatorluğu ‘Hasta Adam’ diye tabir edilen ekonomisinin sıkıntılı ve topraklarının saldırı altında olduğu bir dönemdeydi.

Ancak bu zor durumuna rağmen, felaket haberini alan Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid, İrlanda’ya 10 bin pound yardım kararını alır. Ne var ki İngiltere Kraliçesi sadece 2 bin pound yardım yaparken Osmanlı’nın kendilerinden fazla yardım yapamayacağını beyan ederek, sadece bin poundluk yardıma izin verir. Kraliçenin bu yardımı engellemesini insanlık dışı bulan Sultan Abdülmecid, bu durumu kabul etmiş görünse de bin poundluk yardımın yanı sıra erzak yüklü 5 gemiyi daha gizlice İrlanda’ya gönderir.

Osmanlı tarafından vaktinde yapılan bu yardım, binlerce İrlandalının hayata tutunmasına vesile oldu ve insanlarında öylesine büyük bir etki bıraktı ki, Drogeda şehrinin Belediye amblemi ve futbol kulübünün simgesi Ay Yıldız yapıldı. Osmanlı’ya verilen şükran plaketi şehrin en hareketli caddesi üzerindeki yerinde halen duruyor. Bu plakette İrlanda ve Türk halkları arasındaki dayanışmanın önemini anlatan ‘Kara gün dostu’ mesajı yatar. İrlanda halkı bu yardıma en güzel cevabı Türkiye’nin bir gurur mücadelesine sahne olan Lozan’da verir. Tüm delegeler Türkiye’nin aleyhine oy kullanırken, sadece İrlanda lehte oy kullanır. Tüm bunlar sırasında orada olan Yahya Kemal, nedenini sorduğunda İrlandalı delege cevaplamış: “Zor günlerimizde hiçbir çıkar beklemeden bize yardım ettiniz. Bizi hayata bağladınız. Bunu hiçbir zaman unutamayız. El üstünde tutulması gereken, yardımsever dost ülkeyi nasıl unuturuz.”

Bu dönemde hayata tutunabilen bir milyona yakın İrlandalı Amerika’ya göç etti. Bugün Amerika’da 60 milyon İrlandalı yaşıyor. Bu sayı Amerika’da dünyada en fazla İrlandalı’nın yaşadığı ülke konumuna sokuyor. Kökleri İrlanda’ya dayanan aralarında Kenneddy, Nixon, Reagan, Bush, Clinton, Obama gibi isimlerin de bulunduğu 22 Amerikan başkanı var.

Bu tarihi olayın dünyaya duyurulmasının önemli olduğu bir dönemdeyiz. Ülkemizin imajı yıllardır asılsız iftiralarda bulunan filmler aracılığı ile karalanmaya çalışıldı. Yıllarca konuşulan ‘Gece Yarısı’ filmi bunların en somut örneği. Bu film nedeni ile Türkiye Turizmi bir darbe aldı ve etkileri tam 20 yıl sürdü. Bunlara verilebilecek en güzel cevap, yukarıda anlattığım hadisenin film haline getirilmesi olacaktır.

Selam ve dua ile…