Khoury’nin analizinde yer alan ifadeler:

ABD medyası, birkaç istisna hariç, İsrail'in Gazze'de devam eden savaşıyla ilgili en önemli sorulardan biriyle ciddi bir şekilde ilgilenmeyi reddediyor: İsrail, kuşatma altındaki Filistinlilere karşı soykırım mı yapıyor ve ABD bu en kötü olayın suç ortağı mı?

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barış kimin elinde? Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barış kimin elinde?

A merikan medyasının İsrail'e yönelik artan soykırım iddialarından kaçınması şaşırtıcı değil. Sonuçta, bu son savaşın başlangıcından bu yana, ana akım ABD medyası, İsrail'in Filistinlilere yönelik zulmünü hevesle haklı çıkardı ve mazur gördü. Örneğin Gazze'deki bariz etnik temizlik ve zorla yerinden etme eylemlerini genellikle "tahliye" olarak adlandırıyorlar ve İsrail'in, işgali altında yaşayan milyonlarca sivili bombalarla ve bombalarla terörize etmeye devam etmesine rağmen "teröre" karşı "kendini savunduğunu" iddia ediyorlar.

 İsrail'in Filistinlilere yönelik diğer vahşetlerini ve uluslararası hukuk ihlallerini kabul etmeyi reddetmesi gibi, ABD medyasının soykırım suçlamalarını haber yapma ve tartışma konusundaki isteksizliğinin de gerçek sonuçları var.

ABD merkezli ilerici bir haber kuruluşu olan Prism'in yakın zamanda belirttiği gibi, "ABD çapındaki muhabirler pasif dil kullanımı, sürekli değişen manşetler, her iki tarafçılık ve nesnellik efsanesi de dahil olmak üzere gazetecilik el çabukluğu yoluyla soykırımı körüklüyorlar" haber odaları bunun gerçekleştiğini kabul etmeyi reddediyor.

Aslında soykırımın ne olduğu 1948 Soykırım Sözleşmesi'nde açıkça tanımlanmış ve bugün Filistin'de de tam olarak buna tanık oluyoruz. Önde gelen soykırım uzmanı Raz Segal'in geçtiğimiz günlerde belirttiği gibi, İsrail'in Gazze'de “ders kitaplarında yer alan bir soykırım vakası” yürüttüğü açık.

Amerikan medyasının, İsrail'in Gazze'ye saldırısıyla ilgili olarak soykırım kelimesini kullanmaktaki tereddütü, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçları küçümseme veya açıkça reddetme eğilimiyle birleştiğinde, İsrail'e, katliam çılgınlığını cezasız bir şekilde devam ettirebileceğinin sinyalini veriyor ve ABD yönetimine, bu konuda güvence veriyor.

Neyse ki ana akım yazılı ve görsel-işitsel medya, ilgili tarafların Gazze'de devam eden soykırıma dikkat çekmesi, sorumlu tutması, faillerine durmaları için baskı yapması ve siyasi müzakereleri teşvik etmesi için tek ortam değil. Aktivistler, İsrail'i sorumlu tutmak ve yabancı hükümetlere suç ortaklığı yapmak için mahkemelere ve barışçıl halk protestolarına yöneliyor.

Bu tür konuları değerlendirmekle görevli üst düzey uluslararası mahkemeler (Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı) çok yavaş hareket ederken, insan ve anayasal haklar kuruluşları Gazze soykırımı ile ilgili davalarını ABD'deki mahkemelere taşıdı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımsal saldırısını tanımaya yönelik bu mücadele, Ekim ayı ortasında, kar amacı gütmeyen ilerici bir hukuki savunuculuk örgütü olan Anayasal Haklar Merkezi'nin (CCR), ABD'nin Filistinlilere karşı "İsrail'in gelişen soykırımındaki" suç ortaklığına ilişkin hukuki analizini yayınlamasıyla başladı. Gazze. Daha sonra 3 Kasım'da, kar amacı gütmeyen yasal kuruluşlar, Filistin Hukuk ve Ulusal Avukatlar Birliği ile birlikte CCR, davasını doğrudan Kongre'ye taşıdı; temsilcilere, İsrail'e yönelik bir yardım paketine oy vermeleri halinde "soykırıma, savaş suçlarına ve insanlığa karşı suçlara yardım ve yataklık etmekten cezai ve hukuki sorumlulukla karşılaşabileceklerini" bildirdi. Örgüt daha sonra 13 Kasım'da yarım düzine Amerikalı ve Filistinli davacının yer aldığı, Başkan Joe Biden ile onun dışişleri bakanlarını ve savunmasını İsrail'in soykırımına olanak sağlamakla suçlayan bir dava açtı. Örgüt, ABD'nin Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi'ne sunduğu brifingde, Biden yönetiminin İsrail'e koşulsuz desteğinin, "Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi'nde yer alan ABD'nin uluslararası geleneksel hukuk kapsamındaki sorumluluklarının ihlali" anlamına geldiğini savundu.

Soykırım Sözleşmesi, soykırım suçunu “ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu tamamen veya kısmen yok etmek amacıyla işlenen beş fiilden” herhangi biri olarak tanımlıyor. Bu beş eylem şunlardır: Gruba mensup olanların öldürülmesi, onlara ciddi bedensel veya zihinsel zarar verilmesi, grubu yok etmeye yönelik yaşam koşullarının dayatılması, doğumların engellenmesi ve çocukların zorla grup dışına çıkarılması. Dünya çapında pek çok soykırım ve uluslararası hukuk uzmanı, İsrail'in Gazze'de bu listedeki en az ilk üç fiili inkar edilemez bir niyetle gerçekleştirdiği ve dolayısıyla soykırım suçlusu olduğu konusunda hemfikirdir.

Kaynak: Haber Merkezi