Suudi Arabistan merkezli haber sitesi Arab News’te yayınlanan analizde Türkiye ve Irak arasında son dönemde hızla gelişen ilişkilerin bölgeye olası etkilerinin değerlendirildi.

Analizde, Türkiye ve Irak arasında son dönemde askeri, ekonomik ve bölgesel hamleler konusunda çok sayıda görüşme gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Analizde iki ülkenin terör örgütü PKK'ya karşı mücadele ve Basra'dan Avrupa'ya ulaşacak olan bir ticari koridor konusunda da işbirliği yaptığı aktarıldı.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

“İkinci Körfez Savaşı'ndan sonra Türk-Irak ilişkileri üzerinde Amerikan etkisinin gölgesi vardı. Türk parlamentosu, ABD birliklerinin Irak'ın kuzeyinde yeni bir cephe açmak için Türkiye'den geçişine izin vermeyi reddettiğinde, Ankara'nın Washington ile ilişkileri dibe vurdu.

Bunun etkileri birçok alanda hala görülüyor ve Pentagon, Türk askeri kurumunu oynaması gereken liderlik rolünü oynamamakla suçluyor.

Türkiye'nin o dönemde yaptığı şey parlamentosunun iradesine itaat etmekten başka bir şey değildi. Bu arada başka tatsız olaylar da yaşandı ama Türk-ABD ilişkileri hiçbir zaman Körfez Savaşı öncesine dönmedi.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler uzun bir süre boyunca samimi olmaktan uzak kaldı. Ancak yaklaşık bir yıl önce bir çözülme başladı.

Irak yönetimi, bugüne kadar PKK'dan terör örgütü olarak bahsetmekten sürekli kaçınmıştı. Elbette PKK'nın böyle bir taahhütle hemen tasfiye edildiğini düşünemeyebiliriz. Ancak bu karar, örgütün Irak'taki temellerinin sarsılması açısından önemli bir adımdır.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yabancı lejyonlar: Gizemli aktörler ve sürece etkileri Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yabancı lejyonlar: Gizemli aktörler ve sürece etkileri

Türkiye'de, Suriye'de ve birçok Batı ülkesinde PKK'nın kökünün kazınması için uzun bir yol var.

Irak'ta askeri düzeyde de bir toplantı daha yapıldı. Türk Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan son bilgiler, toplantının yine Kuzey Irak'ta ve üst düzey Türk komutan Korgeneral Metin Tokel'in katılımıyla yapıldığını gösteriyor. Irak tarafında ise merkezi Irak makamlarının temsilcilerinin yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi üyeleri de vardı. Başka bir deyişle, orada olması gereken neredeyse herkes oradaydı.

Türkiye, Irak ile ikili görüşmelerini Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseylerine yükseltmek istiyor. Ancak bu tür toplantıların başlığı her zaman sorunları çözmüyor. İhtiyaç duyulan şey işbirliğini destekleyecek güçlü bir iradedir.

Editör: Leyla İlhan