Parlamenter sistem gömleği ülkeye artık dar geliyor. Çoğu zaman çözüm yerine sorun üretti. Rahmetli Turgut Özal tıkanan bu sistemi görmüş ve başkanlık tartışmalarını başlatmıştı. Ama onun döneminde başkanlığa geçiş nasip olmadı. Şimdi Türkiye başkanlık sistemini, tartışmanın ötesine taşıdı. Taslak metin hazır. Başbakan Binali Yıldırım MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile başkanlığı getirecek anayasa üzerine anlaştıkları da görülüyor. Bu hafta meclise başkanlık sistemine geçiş taslağının geleceğini tahmin ediyorum. Başkanlık sistemi meclisten geçip, milletin önüne gelir ve millet evet derse, artık milletvekillerinin bakan olma isteği olmayacak. Diğer bir deyişle bakan olmak isteyen milletvekili olmayacak. Meclis sadece yasama ile uğraşacak. Yasa yapacak ve denetleyecek. Başkan, bakanlarını meclis dışından belirleyecek. Seçim barajı ortadan kalkacak. Meclis’te daha çok temsil imkânı sağlanmış olacak. Koalisyon hükümetleri dönemi kapanacak. Hükümet kurulamama derdi ve kaosu sona erecek. Bakanlar, mecliste yasama faaliyetlerine harcadıkları zamanı bakanlığın çalışmalarına harcayacaklar.
AK Parti Manisa Milletvekili ve TBMM 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkan vekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ’a süreci sordum. Özdağ, 2016 yılında başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğinin meclisten geçeceğini ön gördüğünü, 2017 Mayıs ayında da referandum sandığının milletin önüne geleceğini söyledi. Başkanlık kabul edildiğinde ise ardından da uyum yasalarının çıkması gerektiğini 2018’ın Mayıs ayında veya Ekim ayında da seçim olabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Selçuk Özdağ, milletvekilliğinin de 5 yıla çıkacağını belirterek, önümüzdeki seçim dönemlerini şu şekilde değerlendirdi:
“Başkanlığın millet tarafından kabul görmesinin ardından, başkanlık seçimi ve milletvekilliği seçimi birlikte yapılacak. 2018 Mayıs veya Ekim ayında seçim olur. Ondan önce seçim yapılacağını tahmin etmiyorum. Bunun dışında yapılan erken seçim tartışmalarının hepsi boş.”
Diyelim ki başkanlık referandumda kabul görmedi o zaman ne olur? diye de sordum Özdağ’a, şunu söyledi:
“O zaman yerel seçim 2018 yılında, Cumhurbaşkanlığı seçimini 2019 yılında, genel seçim de 2020 yılında görürüz.” Peki, yerel seçimler erkene alınabilir mi? “5 veya 6 ay öncesine alınabilir.”
14 Kasım günü neler oldu?
1914 yılında Fuat Uzkınay, ilk Türk filmi sayılan “Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı”nı çekti.
1918 yılında Çekoslovakya’da Cumhuriyet ilan edildi.
1922 yılında BBC Birleşik Krallık’ta radyo yayınlarına başladı.
1925 yılında Sivas’ta bazı kişiler şapka inkılabına karşı duvarlara yazılar astı. İmamzade Mehmet Necati, bu nedenle idama mahkûm oldu.
1940 yılında Birleşik Krallık’ın Coventry şehri hava saldırısına uğradı; 100 sivil öldü.
1944 yılında Ahıska Türkleri Ahıska’dan sürüldü.
1969 yılında Muammer Kaddafi Libya’daki bütün yabancı bankaları kamulaştırdı.
1975 yılında İspanya Batı Sahra’daki egemenlik hakkından vazgeçti.
1976 yılında Çayırhan Termik Santrali ve Kömür Üretim Tesislerinin temeli atıldı.
1993 yılında Naim Süleymanoğlu, Dünya Halter Şampiyonası’nda üç altın madalya kazandı.
2002 yılında 1993`te 2 CIA mensubunu öldürmekten mahkûm olan Pakistanlı Aimal Han Kasi, Virjinya`da zehirli iğneyle idam edildi.