Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi’nin Aden’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin has adamları olarak bilinen iki ismi görevden almasıyla patlak veren depremin artçı sarsıntıları devam ediyor.

Abu Dhabi, Aden Valisi Ayderus El Zubeydi ile Aden Güvenlik Güçleri Kuşağı Komutanı Hani Bin Bureyk’in görevden alınmalarını bir türlü hazmedemedi.

Suudi Arabistan’ın Hadi’ye verdiği desteğe rağmen BAE pes etmedi ve elindeki başka bir kartı masaya sürdü.

Aden Valiliği görevinden alınan Ayderus El Zubeydi, Abu Dhabi’den gelen talimatla Güney Yemen Geçici Yönetim Konseyi’nin kurulduğunu ilan etti.

“Güney Yemen vilayetlerini artık Hadi değil biz yöneteceğiz” dedi.

Yemen’in yeniden bölünmesine yol açacak bu adıma Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinden tepki geldi.

Çünkü “Ayderus’un Konseyi” aynı zamanda Yemen’in seçilmiş cumhurbaşkanına başkaldırı ve darbe anlamına geliyor.

Oysa Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez Koalisyonu, Yemen’e Hadi’nin meşru cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı çağrı üzerine müdahalede bulundu.

Hadi’nin meşruiyetinin tanınmaması yürütülen askeri müdahaleyi de gayri meşru hale getiriyor.

Cuma günü toplanan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), El Zubeydi’nin güney vilayetlerinin idaresi için kurulduğunu açıkladığı konseyi reddetti.

Yemen’in birlik ve bütünlüğünün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Bu arada El Zubeydi’nin ilan ettiği 26 kişilik konsey üyelerinden bazıları böyle bir oluşum içinde yer almayacaklarını ve Hadi’nin tarafında olduklarını açıkladılar.

Kısacası BAE’nin attığı karşı adım başarısız oldu ve planı kısa sürede çöktü.

Yemen’de BAE ve Hadi arasında yaşanan krizin çözümü veya en azından daha da büyümemesi için Suudi Arabistan, BAE ve Hadi arasında üçlü bir komite kurulmuştu.

Suudi Arabistan, söz konusu komitenin yetkilerine dayanarak, El Zübeydi ve Bin Bureyk’i Riyad’a çağırdı.

“Yemani.net” sitesinin iddiasına göre her ikisi de Riyad’a ulaştıkları andan itibaren “Suudi Arabistan’ın konukları” olarak zorunlu ikamete tabi tutuldu.

BAE’li yetkililerin de huzurunda Riyad’da kendilerine Suudi Arabistan’ın ve Körfez Koalisyonu’nun Güney Yemen Geçici Yönetim Konseyi’ne asla izin vermeyeceği açıkça iletildi.

“Kararlılık Fırtınası” Operasyonu’nun Husiler’in ve Ali Abdullah Salih’in meşru yönetime yaptığı darbeyi sona erdirmek için yapıldığı ve Hadi başkanlığındaki yönetimin Yemen’in tek meşru temsilcisi olduğu hatırlatıldı.

El Zubeydi’nin Güney Yemen vilayetlerinde Yemen’den ayrılma konusunun referandumla halka sorulması önerisi reddedildi.

Fakat BAE, krizin sona ermesi için Ayderus El Zubeydi’nin Aden Valisi olarak görevine dönmesinde ve Hadi’nin yetkilerinin kısıtlanmasında hâlâ ısrar ediyor.

Yemen’deki rolünü eleştirenleri ve Aden Limanı’nda gözü olduğunu söyleyenleri “İhvancı” olmakla suçlayarak, BAE’nin rolünün Suudi Arabistan’ın rolüne destek olduğunu ve sadece Yemen’in iyiliğini istediğini öne sürüyor.

Kral Selman’ın desteğini arkasına alan Hadi ise aynı görüşte değil.

Kendisine yakın isimlerle yaptığı bir toplantıda BAE yönetimini “Aptal emperyalistler” olarak nitelendirdiği söyleniyor.

Abu Dhabi’nin Suudi Arabistan’a daha ne kadar ısrar edebileceği ve krizin nasıl çözüleceği merakla bekleniyor…