Teknoloji

Yeni lazer ağıyla, uzaydan Dünya'ya iletişim 1000 kat hızlandırabilir

Avustralya'da başlatılan yeni lazer destekli proje, küresel iletişimi dönüştürebilir. İki yer istasyonu, Alman bir uydudan lazer sinyalleri almayı başardı ve bu, uzaydan yeryüzüne veri aktarım hızını 1000 kat artırma potansiyeli taşıyor.

Abone Ol

"TeraNet" girişimi, Batı Avustralya Üniversitesi'nden Sascha Schediwy tarafından yönetilmekte ve Avustralya Uzay Ajansı tarafından desteklenmektedir.

1957'den bu yana uydular, radyo dalgalarıyla haberleşmektedir. Ancak, düşük frekansları nedeniyle radyo dalgaları, artan veri taleplerine yanıt verememekte ve veri iletiminde sınırlı kalmaktadır.

Schediwy, lazerle yapılan yüksek frekanslı iletişimin veri aktarım kapasitesini 100 ile 1000 kat artırabileceğini belirtmektedir.

Bu teknoloji, uzay keşiflerini daha yakından takip etmemize olanak tanıyacak; örneğin, gelecekte Ay'a iniş yapacak insanları yüksek çözünürlükte ve çoklu kameralarla izlemek mümkün olacaktır.

Lazer sistemlerinin en büyük dezavantajı, bulutlar tarafından kesintiye uğratılabilmesidir. Bu sorunu aşmak için Batı Avustralya'da bağlı yer istasyonları kurulacak; bu sayede bir istasyon devre dışı kaldığında diğerleri sinyal alabilecektir. Ayrıca, en iyi sinyal alımını sağlamak için taşınabilir bir mobil alıcı kullanılacaktır.

Eğer bu ağ başarılı olursa, ekip, Avustralya'nın doğu kıyısı ve Yeni Zelanda ile iş birliği yaparak daha geniş bir optik yer istasyonu ağı kurmayı hedeflemektedir. Bu global optik iletişim ağı, sürekli ve hızlı uydu veri aktarımı sağlayarak, acil durum gibi büyük veri gerektiren durumlarda devrim yaratabilir. Schediwy, projenin uzay iletişiminde yeni bir çağın başlangıcı olduğunu ifade etmektedir.