Teknoloji

TEKNOFEST Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması'nda final heyecanı başladı

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması’nın final süreci başladı. Final süreci 20-23 Ağustos tarihlerinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleşiyor.

Abone Ol

Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, Özgün Araç ve Hazır Araç Kategorisi olmak üzere iki kategoride düzenlenmiştir.

Özgün Araç Kategorisinde, takımlar A'dan Z'ye tüm araç üretim ve yazılım süreçlerini kendileri gerçekleştirerek en iyi olmak için yarışırken, Hazır Araç Kategorisi'ndeki takımlar TEKNOFEST kapsamında sağlanan otonom araç platformlarında yazılımlarını test edecek.

2024’te yapılan yarışmada, özgün araç kategorisinde 199, hazır araç kategorisinde 168 olmak üzere toplam 367 başvuru alındı. Bu başvurulardan, hazır araç kategorisinde 11 ve özgün araç kategorisinde 27 takım, toplam 19 ilden 38 takım ve 598 yarışmacıyla finale yükselmeye hak kazandı.

Finalde, her iki kategori için geçerli olan gerçek bir pistte otonom olarak çeşitli görevleri yerine getirmeleri gerekecek. Takımlar, Teknik Tasarım Formu (TTF), Kritik Tasarım Raporu (KTR), Araç Test Videoları ve Simülasyon Sunumları gibi 4 aşamada değerlendirilecek.

Lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile mezunların katıldığı yarışmada, lise takımları ve üniversite seviyesindeki takımlar aynı kategoride yarışıyor.

Yarışmanın sonuçlarına göre, "Özgün Araç Kategorisi"nde birinciye 200 bin TL, ikinciye 150 bin TL, üçüncüye 120 bin TL ödül verilecek. "Hazır Araç Kategorisi"nde ise birinciye 150 bin TL, ikinciye 120 bin TL, üçüncüye 100 bin TL ödül dağıtılacak.