Teknoloji

Stadyum boyutunda asteroid geliyor: Yeni bir uydumuz olabilir

NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, stadyum büyüklüğündeki 2024 ON adlı dev bir asteroid, hızla Dünya’ya yaklaşıyor. Peki tehlike ne boyutta? Yen bir uydumuz mu olacak? İşte detaylar...

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

NASA’nın Jet Propülsiyon Laboratuvarı tarafından yapılan duyuruya göre, yaklaşık 290 metre çapındaki asteroid 2024 ON, Dünya’ya doğru ilerliyor. Ancak bilim insanları, endişelenecek bir durum olmadığını belirtiyor. Asteroid, Dünya’ya 1 milyon kilometre mesafeden geçecek ve bu, herhangi bir çarpışma tehlikesinin bulunmadığını gösteriyor.

Saatte 40 Bin Kilometre Hızla İlerliyor

Asteroid, saatte 40 bin kilometre gibi muazzam bir hızla ilerliyor. Sanal Teleskop Projesi tarafından yakından izlenen 2024 ON, ilk olarak 2013 yılında Dünya’nın yakınından geçmişti. NASA, bir sonraki geçişini 2035 yılında yapacağını duyurdu. Bu seferki yakın geçiş ise 17 Eylül Salı günü gerçekleşecek.

Asteroidin bu kadar büyük olmasına rağmen Dünya’ya çarpma ihtimali bulunmuyor, çünkü Ay’ın yörüngesinin 2,6 katı uzaklıktan geçecek. NASA'nın verilerine göre, bu asteroid, boyutu itibarıyla Dünya’ya yakın geçen diğer nesnelerin yüzde 99’undan daha büyük olarak kabul ediliyor.

15 Eylül’de Bir Başka Asteroid

Bu ayın başlarında başka bir büyük asteroid de NASA tarafından tespit edildi. 60 katlı bir bina büyüklüğündeki bu göktaşı, 15 Eylül’de Dünya’nın çok yakınından geçecek. Bu asteroidin, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 2,6 katı uzaklıktan geçeceği ve hızının saatte 25 bin mil olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları, bu göktaşının da Dünya’ya çarpma olasılığının bulunmadığını belirtti.

Yaklaşan Diğer Asteroitler

NASA’nın ATLAS teleskoplarıyla gözlemlediği başka bir asteroid olan 2024 PT5 ise, Ağustos ayında keşfedildi. Madrid Complutense Üniversitesi araştırmacıları, bu asteroidin 29 Eylül ile 25 Kasım arasında Dünya’nın yörüngesinde döneceğini ve kısa süreliğine Ay’a eşlik edeceğini açıkladılar. Bu tür asteroitlere "mini uydu" adı veriliyor, ancak 2024 PT5’in bir uzay enkazı olma ihtimali de bulunuyor.

Her ne kadar tehlike arz etmese de bu tür dev gök cisimlerinin hızla Dünya’ya yaklaşması, bilim dünyasında büyük ilgi ve dikkatle takip ediliyor.