Dünya

Ruslar artık orduya yazıldıkları takdirde yargılanmaktan kurtulabilecekler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordunun asker sayısını artırmak amacıyla sanıkların yargıdan kaçınabilmesini sağlayacak yeni düzenlemeleri duyurdu.

Abone Ol

Rus ordusunun Ukrayna'da devam eden savaştaki zorlanması nedeniyle Eylül ortasında Putin, 180.000 yeni asker alımı çağrısında bulunmuştu. Şimdi ise Rusya ceza kanununda yapılan bir değişiklikle, davaları henüz mahkemede olmayan suçlular ve şüphelilerin orduya katılması halinde serbest bırakılmaları veya davalarının askıya alınmasına izin veriliyor.

Çarşamba günü hükümetin resmi internet sitesinde yayımlanan yeni yasa, bu muafiyeti mahkeme aşamasında olan ancak resmi olarak soruşturma altında bulunmayan sanıkları da kapsayacak şekilde genişletiyor. Ayrıca, bir kişinin yaşı veya sağlık sorunları nedeniyle ordudan terhis edilmesi ya da sıkıyönetimin sona ermesi durumunda, cezasının ve dava sürecinin tamamen iptal edilmesi de mümkün olabilecek.

Rusya, Ekim 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı işgalden yaklaşık altı ay sonra sıkıyönetim ilan etmişti. Yeni tedbirler, Rus ordusunun iki buçuk yılı aşkın süredir devam eden savaşta kaynaklarının tükenmesiyle alınmış durumda. Bu süreçte Rusya, askeri harcamalarını artırmayı ve daha fazla asker toplamayı hedefliyor.

Rekor Savunma Bütçesi ve Asker Sayısında Artış

Eylül ayında hükümetin hazırladığı bütçe tasarısında, 2025 yılı için ulusal savunma harcamalarının %32,5'e yükseltilmesi öngörülüyor. Daha önce bu oran %28,3 olarak bildirilmişti. Ayrıca, Putin, Rus ordusunun asker sayısını 180.000 artırarak toplam asker sayısını 2,4 milyona çıkarmayı hedefliyor. Bu karar, hükümetin resmi internet sitesinde yayımlanan bir kararname ile duyuruldu.