Kasım ayında düzenlenecek COP29 öncesi Bakü İklim Eylem Haftası'nda (BCAW) uzmanlar, aşırı hava olaylarının dünya gıda arzını tehdit ettiğine dikkat çekti. Konuşmacılar, dünya ticaret hacminin %80'inin limanlar üzerinden gerçekleştirildiğini vurguladı ve limanların iklim krizinden nasıl etkilendiğini anlattı. 

Kasırgalar ve yükselen deniz seviyeleri, limanların faaliyetlerini aksatarak gıda ve tıbbi malzeme gibi ürünlerin akışını durduruyor ve tedarik zincirlerine baskı yaparak ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılasına zarar veriyor. Araştırmacılar, her yıl küresel ticaretin 73 milyar euro değerinde risk altında olduğunu tahmin ediyor.

Limanlarla ilgili çalışan bir sivil toplum kuruluşu, COP29'da yayınlayacakları bir raporla, bazı limanların iklim değişikliğiyle nasıl başa çıktığını göstermeyi amaçlıyor. Bu raporun, diğer ülkelerin de benzer önlemler almasına ilham kaynağı olması hedefleniyor. Resilience 4 Ports Initiative Direktörü Darshana Godaliyadde, "Dünyada 17.000 liman ve bu limanlarda doğrudan çalışan 30 milyon kişi var. Bu sadece ithalat ve ihracat değil, insanların geçim kaynakları da limanlara bağlı," dedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail Gazze'deki altyapının yüzde 90'dan fazlasını yok etti Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail Gazze'deki altyapının yüzde 90'dan fazlasını yok etti

Teknoloji ve İklim Değişikliğine Karşı Mücadele

Zirvede ele alınan bir diğer konu ise teknolojinin iklim değişikliğinin etkilerini nasıl azaltabileceğiydi. Özellikle yapay zekanın iklim inovasyonunda nasıl rol oynayabileceği konuşuldu. Google, teknolojilerinin sürücüleri trafikten uzaklaştırarak karbon emisyonlarını azalttığını belirtti.

Kasım ayında düzenlenecek zirvede Azerbaycan, su havzalarının iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğine dair bilgi paylaşımı için topluluklar arasında bilgi merkezleri oluşturulması çağrısında bulunacak. Bakü, bu sürecin sadece konuşma olmadığını, gerçek ilerlemelere yol açacağını belirtiyor. COP29 Azerbaycan başkanlığı su odak noktası çalışanı Kamala Huseynli-Abishova, “Bu, bir eylem. Bilgi merkezinin kurulması, bu bilgi merkezindeki işbirliği, havzayı paylaşan tüm ülkelerin çıkarlarını dikkate alacak politikaların tartışılması... O su havzasına dair veri ve bilgi oluşturulması,” dedi.

COP Zirvelerinin Etkisi ve Değişim Çağrıları

COP29 danışma kurulunda yer alan bir tarım STK'sı, yıllık zirvelerin çevre için gerçek iyileştirmelere yol açıp açmayacağı konusunda soruların olduğunu kabul etti. Ancak CGIAR İklim Etki Platformu, vatandaşların ve sivil toplumun baskısının yıllar içinde işe yaradığını ve bunun iki yıl önce Mısır'da kaydedilen ilerlemeyle görüldüğünü belirtti. CGIAR Direktörü Aditi Mukherji, “Mısır'da kayıp ve zarar fonu hayata geçti. Zaman aldı ama şu an var. Yani söylemek istediğim, ilerleme yavaş olabilir ama bu COP'larda ilerleme olur. Sabırlı olmalıyız ama aynı zamanda daha hızlı değişim için de baskı yapmalıyız,” dedi.

Bakü İklim Eylem Haftası, 11-22 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan COP29 için temel oluşturmaya yönelik olarak politika yapıcıları ve özel sektörden kilit paydaşları bir araya getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi