Sağlık

Disleksi nedir? Belirtileri nelerdir? Disleksinin tedavisi var mı?

Öğrenme bozukluklarına dahil olan ve kısaca okuma-yazma yeteneklerinde zorluk çekme olarak tanımlanan disleksi nedir? Disleksinin belirtileri nelerdir? Disleksi tedavisi olan bir bozukluk mudur?

Abone Ol

Disleksi, öğrenme bozuklukları grubuna dahil olan nörolojik bir durumdur. Genellikle okuma, yazma ve heceleme becerilerinde zorluklar olarak kendini gösterir. Disleksiye sahip bireyler, zekâ seviyeleri normal veya üstü olmasına rağmen, dil ile ilgili belirli işlemleri gerçekleştirmede zorluk çekerler.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Genellikle disleksi, kelimeleri tanımada, harfleri ve sesleri eşleştirmede, kelimeleri doğru hecelemede ve yazmada zorluk çeken kişilerde tespit edilmektedir. Bununla beraber kelimeleri anlama ve kullanma, kelime dağarcığı geliştirme, konuşma ve yazılı anlatımda güçlük çekmek de bir disleksi belirtisidir.

Bir takım harfleri veya sayıları tersten yazmak veya karıştırmak da disleksi belirtilerindendir. 'b' ve 'd' harflerini karıştırmak bunun en yaygın örneklerinden biridir.  Okuma hızının yaşıtlara göre yavaş olması ve okunan metni anlama güçlüğü de disleksinin en çabuk fark edilen belirtilerinden biridir.

Disleksi Neden Olur?

Disleksinin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülür. Beyindeki bazı bölgelerde görülen farklılıklar, disleksiye yol açabilir. Ailede disleksi öyküsü olan bireylerin çok daha dikkatli olması gerekir çünkü bu tür bireylerde disleksi görülme olasılığı çok daha yüksektir.

Disleksi Türleri Nedir?

  • Fonolojik Disleksi: Harf-ses ilişkisinde ve kelimeleri fonetik olarak çözümlemede zorluk çekme olarak bilinir.

  • Yüzeysel Disleksi: Kelimeleri görsel olarak tanımada ve yazım kurallarını uygulamada zorluk yaşamaktır.

  • Derin Disleksi: Hem fonolojik hem de yüzeysel disleksi belirtilerini içeren, daha karmaşık bir disleksi türüdür.

Disleksinin Tanısı Nasıl Olur? Tedavisi Mümkün mü?

Disleksi tanısı, uzmanlar tarafından yapılan çeşitli testler ve değerlendirmelerin sonucunda konulur. Bu testler, bireyin okuma, yazma, dil işleme ve bilişsel yeteneklerini ölçer.

Tedavi Yöntemleri ve Destekleyici Yaklaşımlar Nelerdir?

Özel eğitim programları ve bireysel öğretim yöntemleri ile disleksiye sahip bireylerin okuma ve yazma becerileri geliştirilir. Sesli kitaplar, metin okuma yazılımları ve diğer dijital araçlar, disleksiye sahip kişilerin öğrenme süreçlerini destekler nitelikte kullanılabilir. Ve elbette her konuda olduğu gibi en önemli husus psikolojik destek, disleksiye sahip bireylerin özgüvenlerini artırmak ve duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için danışmanlık ve terapi büyük önem arz eder.