Toplumun gündemine baktığımızda evlilik ve aile konuları hiç eskimeyecek kadim meseleler arasında yer alıyor.
Bu konular kapsamında son istatistiklere bakıldığında evlilik yaşı yükseliyor, boşanma davalarında artış gözlemleniyor. Bu durumun yerel ve küresel ölçekte pek çok nedeni var. Toplumsal bir vakıa olarak hal böyleyken Avrupa ile kıyaslandığında aile kurumumuzun dinamizminin çok canlı bir şekilde devam ettiğini görüyoruz.
Evlilik ve aile konuları yazılıp-çizilirken veya tartışılırken bazı başlıkların açılması bazı soruların da sorulması gerekiyor. Birazdan soracağım sorulara burada cevap aramayacağım. Ancak sormuş olmanın şimdilik yeterli olacağı kanısındayım.
Aile kavramı hâlihazırda sağlamlığını korusa da Türkiye genelinde farklılaşıyor, dinamikleri değişiyor. Dindar camia bu durumun farkında mı? Tartışmaya açtı mı? Yoksa pek çok sorunumuz için yaptığımız şeyi yapıyor, kolayı seçiyor ve hiçbir şey yokmuş gibi davranıp, üstünü mü örtüyoruz. Özet olarak dindar camiada “aile” kavramı sorunsallaştırılıyor mu?
Evlilikte erkek ve kadın rolleri yeniden düzenleniyor. Bu bağlamda toplumsal cinsiyet kavramına dindar camia nasıl bakıyor?
İslamcı feminist kadınlar nereden çıktı? Neden referansları bize uymayan bir düşünce akımıyla kendi kimliklerini ifade etmeyi seçiyorlar?
Aile değişiyor. Ailenin değişiminde erkeklere sorulduğunda “suçlu”; çalışmaya başlayan, dış dünyayla tanışan kadının başını döndüren ekonomik özgürlük. Kadınlara sorulduğunda ise evlilik konusunda erkeklerin İslam’ı işlerine geldiği tarafa yontmaları ve ilkesiz davranmaları. Buradan anlaşılacağı üzere tarafların ciddi iddiaları var. Ama bu konuları tartışmalı, sorunu açık bir şekilde ortaya koymalı sonra da çözmeye çalışmalıyız. Bu meseleyi halının altına süpürmek geleceğimizi bitirmek anlamı taşır.
Boşanma istatistiklerine bakıldığında boşanma nedenleri; sadakatsizlik, şiddet, geçimsizlik vs.
Soruyu sormak, sorun alanını netleştirmek, sorunu kabul edip çözüm için bir adım atmaktır. Bu bağlamda bu soruları önemsiyorum.
Aile kavramını önemseyen biri olarak değişim sürecinde buna İslami çözümler bulamazsak bizlere, çocuklara, geleceğimize ve topluma yazık olacak…