Virüs bakteri ve nadir de olsa akciğerlerde mantar enfeksiyonu oluşumu ile ortaya çıkan zatürre ise oldukça bulaşıcıdır. Zatürre genellikle çok ağır geçirilen bir hastalık olduğu için yaş arası çocuklarda ölüm sıralamasının başlarında yer alır.

Zatürre Olan Kişi Nelere Dikkat Etmelidir?

Zatürreye yakalanan kişilerin çoğunlukla bol su ve sıvı alması önerilir. Pnömoni rahatsızlığı halk arasında bilinen adı ile zatürre olarak geçer. Zatürre olan kişinin özellikle beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Mevsime uygun olan sebze ve meyveler kesinlikle uygun miktarda tüketilmelidir. Bu hastalık sürecinde kesinlikle iyileşene kadar istirahat edilmelidir. Aksi taktirde iyileşme süreci oldukça uzayacaktır. Özelikle kronik rahatsızlığı olanlar ve yaşlıların zatürre aşısı yaptırmaları da gerekir.

Zatürre Başlangıcı Nasıl Anlaşılabilir?

Zatürre başlangıcında genellikle kendini öksürük, titreme, üşüme, yüksek ateş, koyu balgam ve nefes darlığı şikayetleri zatürre başlangıcında oldukça karşılaşılan etkilerdir. Zatürrenin ilk etkileri olan bu yan etkilerin dışında zatürre belirtisi olarak solunum yetmezliği de gözlemlenebilir. Zatürre hastalığı belirtileri başladığında hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurulması gerekir. Aksi taktirde iyileşme süreci zora girerken çok daha kötü etkilere yol açabilir. Zatürre genellikle ağır bir hastalıktır; fakat bunu da hafif olarak atlatan bireyler mutlaka bulunur. Bu belirtilerden herhangi birisi yaşanıyor ise farklı bir rahatsızlığa da işaret olabilir; fakat hepsi aynı anda yaşanıyor ise yüksek ihtimalle zatürre başlangıcı vardır.

Zatürre Nasıl Tedavi Edilebilir?

Zatürre tedavisinin başlaması için öncelikle uzman bir hekimin tetkiklerinden geçilmesi gerekir. Daha sonrasında zatürre teşhisi konulan bireylere genellikle antibiyotik verilir ve bol sıvı tüketimi önerilir. Bunun yanı sıra hastalığın belirtilerine göre ağrı kesiciler ve ateş düşürücülerde kullanılabilir. Bu sayede zatürre tedavisine başlanmış olur. Zatürrenin ilerlemesi sonucunda hastanın hastaneye yatırılması gerekir ve daha farklı bir tedavi süreci başlar. Böylece tedavi süreci başlayan hastaların ilerlemesine göre değişik tedavi yöntemleri uygulanır ve gerekli görüldüğü taktirde hastaya solunum desteği de verilebilirken, yoğun bakımda yatış aşamalarına kadar ilerlemesi de mümkün olabilir. Zatürrenin aşamasına göre tedaviler 10-14 günde sonuçlanabilirken bazı durumlarda ise 21 güne kadar uzayabilir ve iyileşme görülmediği taktirde farklı bir tedavi yöntemi uygulanması gerekir. Zatürre genellikle ani başlayan ve doğru tedavi yöntemi ile hızlıca iyileşebilen bir rahatsızlık türüdür. Tedavi sürecinin ilerlemesine göre ise bazı durumlarda ek incelemeler yapılması da gerekebilir.

Zatürre Ölüme Yol Açar Mı?

Zatürre ölümcül bir rahatsızlık olabilecek düzeye kadar gidebilir. İlerleyen zatürreler özellikle yeni doğan 0-4 yaş arasında ki bebeklerde ölüme yol açabilirken 65 yaş ve üzeri vatandaşlar içinde oldukça tehlikeli bir hastalık türüdür. İlerleyen yaş sebebi ile bağışıklık sistemi gittikçe yavaşlarken bu sebeple hastalıkların üzerinde bıraktığı etkiler ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Genellikle soğuk havaların başlaması ile ortaya çıkan zatürre rahatsızlığı ilerlemiş yaşta ki bireylerde ani ölüme de yol açabiliyor. Bu sebeple özellikle yaşı ilerlemiş bireylerde herhangi bir zatürre belirtisi görüldüğü taktirde acil olarak hastaneye yatırılması gerekir. Çoğu zaman belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırılan zatürre hastalığını yenebilmek için alınacak önlemlerin ilk başında bağışıklık sistemini güçlendirmek geliyor. Bağışıklık sistemi güçlendirilerek ve vücuda gereken miktarda sıvı alınması eşliğinde uzman hekiminde önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Zatürre bunların eşliğinde atlatılabilir olurken, bazen de hiç beklenmedik ölümler ile sonuçlanabiliyor.

Editör: Haber Merkezi